REKLAMI GEÇ

Denizli’de muz üretti kimseyi inandıramadı

Denizli’de muz üretti kimseyi inandıramadı

Denizli’de üç girişimci muz serası kurdu, üretime başladı. Kimsenin varlığına inanmadığı serada şimdi yılda 65 ton muz hasat ediliyor. İşletme sahipleri iki yeni sera daha açmaya karar verdi. Denizli’de iki yatırımcı işletme sahiplerinden kendileri için sera kurmalarını istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Şubat 2021 Pazartesi, 10:40

Sarayköy’de memleketlerine faydalı olmak isteyen üç kuzen, kendi sektörleri dışında yatırım yaptı, ama kimseyi inandıramadı. Denizli’de eczacı Yılmaz Çetinkaya, İstanbul’da işletmeci Tuğberk Seçkin ve Almanya’da ikinci el otomobil sektöründeki İsmail Çelikak, muz serası kurdu. Kuruluş aşamasında ne kamu görevlilerini ne de bölge halkını muz serası kurduklarına ikna edemeyen kuzenlerin şirketi şimdi yeni yatırımcılara danışmanlık hizmeti veriyor.

10 DEKARDAN 65 TON ÜRÜN HASAT EDİYORLAR
Denizli’nin ilk muz serası olan girişim ilçenin Aşağı Mahalle olarak bilinen bölgesinde 10 dekarlık alanı kaplıyor. Başlangıçta domates serası olarak planlanan alan girişimcisinin zarar etmesi ve borçları nedeniyle kapandı ve haciz yoluyla bir bankanın eline geçti. Serayı bankadan alan kuzenler yaklaşık üç yıl önce 2 bin bodur azman muz fidesi dikerek üretime başladı. Şimdi haftalık olarak hasadın yapıldığı seradan yıllık 65 ton ürün elde ediliyor. Kuzenler bölgeye kurdukları soğuk hava deposu ve sarartma tesisi ile birlikte toplam 7 milyon liralık yatırım yaptı. Ürünler yerel pazarlara ve marketlere veriliyor. İşletmede ayrıca Fethiye ve Mersin’den yeşil olarak getirilen muzlar olgunlaştırılarak piyasaya sürülüyor.

ÇOCUKLUĞUMUZDA MUZ GÖRMEDİK
Yatırıma karar verdiklerinde kimseyi inandıramadıklarını söyleyen İsmail Çelikak, “Kuzenim Yılmaz Çetinkaya’nın ısrarı ile bu yatırıma dahil oldum. İyi ki de böyle güzel bir işletmenin bir parçası olmuşum. Biz çocukluğumuzda muz görmedik. İlk kez muzu babam Almanya’dan getirdiğinde bir kasa içinde görmüştüm. Yemiş ve çok beğenmiştim ama devamı olmamıştı. Yıllar sonra ben de Almanya’da işletme sahibi oldum. Memleketim için bir şey yapma fırsatı oluşunca hemen projeye dâhil oldum. Yurt dışındaki kazancımızı buraya getirip yatırım yaptık. Çok mutluyum asla pişman değilim. Hem bize kazandırdı hem de istihdam yarattık. Bitik durumda olan bir tesisi ayağa kaldırdık, memleketin tarım toprağını kurtardık. İlk başlarda acemilik çektik ama şimdi sorun yaşamadan üretimi sürdürüyoruz. Sarayköy’de biri 52 diğeri 23 dekarlık iki sera daha kurmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

BİZE ŞÜPHE İLE YAKLAŞTILAR
Domates serasında muz ürettiklerini söyleyen Çelikak, “Muz serasının yüksekliği 8.5 metre olmalı fakat burası domates serası olduğu için 6 metre yüksekliğinde. Bu nedenle bodur azman türünü seçtik. Düzenli olarak 7 personelimiz çalışıyor. Hasat dönemlerinde gündelik personeller de istihdam ediyoruz. Bizim derdimiz memlekete faydalı olmak. Soğuk hava deposu ve diğer ünitelerle birlikte 7 milyon liralık yatırım yaptık. Bu bir deneme yatırımıydı. Başarılı oldu. Daha önemlisi Denizli’de başka yatırımcıların da önünü açtık” diye konuştu.

MUZ ÜRETTİĞİMİZE KİMSE İNANMADI
Sarayköy’de muz üretilebileceğine kimsenin inanmadığını söyleyen Çelikak, “Hem proje sırasında kamu görevlileri hem de yöre halkı burada muz yetiştirileceğine asla inanmadılar. Hala da inanmayanlar var. Denizli’de hatta Ege’de muz yetişeceğini düşünmüyorlar. Şimdi Denizli’de iki firma bu alanda yatırım yapmayı hedefliyor. Biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üçümüzün de kendi işleri var. Memlekete faydası olsun istedik. Araştırdık. Muzda karar verdik. Muz her yerde olmayan deniliyor ama olabildiğini göstermek istedik. Bu şekilde başladık. Ege’de muz yetişmez dediler. Muz soğuk sevmeyen nazik bir bitki. Olmaz dediler ama denemeye karar verdik. Tecrübe sahibi değildik. Isınma sorunu yüzünden sıkıntı yaşadık ama yılmadık, bu noktaya geldik” ifadelerini kullandı.

“JEOTERMAL KAYNAĞI KULLANAMIYORUZ”
Proje yöneticisi Ersan Kaplan ise bu bölgedeki jeotermal kaynaktan faydalanamadıklarını belirtti, kaynağın üreticilere de kullandırılmasını istedi. Kaplan; “Bu alanı jeotermal kaynak olduğu için seçmiştik ama maalesef ısıtmayı kömürle yapıyoruz. 300 bin liralık yatırım yaptık ama sıcak su bize verilmiyor. Jeotermal kaynakla ısıtma yapabilirsek seranın getirisi çok daha yüksek olacaktır. Burada örnek entegre bir tesis kuruldu. 170 ton kapasiteli sarartma tesisimiz ve soğuk hava depomuz var. Bölgeye yeni yapılacak seralara da danışmanlık hizmeti vereceğiz. Sarayköy’de 100 dönümlük sera kurulacak. Muz katma değeri yüksek bir ürün. Neden bu ürün tüm yaş gruplarının tükettiği bir ürün olmasının yanı sıra ülkemize yurt dışından geliyor. Bu yönüyle de faydalı. Olumlu tepkiler aldık, girişimimiz desteklendi ama ilk etapta kimse anlayamadı. Özellikle bürokrasi tarafında zorluklar yaşadık” diye konuştu.


Almanya’da ikinci el otomotiv firması bulunan İsmail Çelikak, iki kuzeni ile birlikte Denizli’de muz üretimine başladı.

Denizli’de 10 dekarlık alanda iki kuzeni ile birlikte muz serası kuran İsmail Çelikak, “Başlangıçta kimse Denizli’de muz yetiştirilebileceğine inanmadı” diye konuştu.

Ziraat Mühendisi Mesut Peynirci hasat sonrasında muz dalları ve yapraklarını temizliyor. Budama sonrası çıkan atıklar yeniden sera zemininde gübre olarak kullanılıyor.

Ziraat Mühendisi Cansu Kara haftalık 2,5 ton ürün hasat ettiklerini yıl boyunca toplam hasadın 65 tonu bulduğunu belirtti.

Kuzenleriyle birlikte toplam 7 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyleyen İsmail Çelikak, “Memleketimiz için bir şeyler yapmak istedik. Çok mutluyuz” diye konuştu.

İsmail Çelikak ve ekibi Denizli’deki muz üretimi ile pek çok yatırımcıya örnek oldu. Kentteki bazı girişimcilerin sera kurmak için Çelikak’tan yardım istedi.

Yorumlar

ferit t.   -  Bağlantı 8 Şubat 2021, 11:03

65000 x 5 tl = 325.000 tl yapar.
buranın işletme maliyetini kurtarmaz bu tutar.
jeotermal acilen devreye alınmalı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı