Denizli’de şap alarmı!

Çok hızlı yayılan, çabuk ölüme neden olan özelliği ile korkutan “Asya-1” tipi şap hastalığı, Denizli’de hayvan neslini tehdit ediyor. Hastalığın tespit edilmesiyle İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu, Denizli’ye hayvan giriş-çıkışını yasakladı.
/ DENİZLİHABER / 24 Aralık 2011 Cumartesi, 15:05
Asya 1 tipi şap hastalığı Denizli’de küçük ve büyükbaş hayvanları tehdit ediyor. Asya 1 tipi havadan da yayılabilme özelliği ile çok çabuk bulaşabiliyor. Bulaşıcı ve ölümcül risk taşıması nedeniyle de korku yaratıyor.
HASLATIK KURBAN BAYRAMINDA GELDİ
Denizli’de 10 yıl önce bir hayvanda görülen ve tespit edildikten sonra gerekli önlemler acilen alınarak yayılması engellenen hastalık, ilk kez Denizli bölgesinde etkili. Türün hızlı yayılması nedeniyle merkeze bağlı köyler dahil bazı ilçelerde de tespit edildi. Tarama çalışmaları devam ediyor. Hastalığın Güney Doğu ve Doğu Anadolu’dan Kurban Bayramı öncesi gelen hayvanlarla geldiği tahmin ediliyor. Çevre illerde de hastalığın görüldüğü belirtiliyor.
Şap hastalığı nedeniyle İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu, Denizli’ye hayvan giriş-çıkışını, içeride hayvan hareketlerini 2’nci bir emre kadar yasakladı.
HAYVANLAR AŞILANACAK
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Güngör, bölgede genelde görülen O ve A tipi şaplara karşı hayvanları bir kampanya çerçevesinde aşılandığını ancak bu yeni türe karşı aşılama yapılmadığını söyledi. Güngör, şimdi yaptıkları çalışmalarla aşıyı sağladıklarını ve hızlı bir şekilde aşılama çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Güngör, “Asya 1 türü şap hastalığı etkili bir hastalık. Hayvanlarımızı korumak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Tarama çalışmalarımız sürerken bir yandan da aşılama çalışmalarına başladık. Denizli’de bu tür şapa yıllar önce bir köyde rastlanılmış. Onun dışında görülmedi. Yani bizim bölgemiz için yeni bir tür. Biz yaptığımız kampanya çerçevesinde bu bölgede rastladığımız o ve A tipi şaplara karşı hayvanlarımızı aşılatmıştık. Hayvancılar da bu konuda duyarlı davranmıştı. Şimdi Asya 1 türüne karşı etkili aşıları getirtiyoruz. İl Özel İdare’den 30 bin TL’lik ek kaynak alarak aşıları getirttik. Ve aşılama çalışmalarına başladık. Şimdi 100 bin doz aşı daha talep ettik. O’da geliyor. Etkili bir aşılama çalışmasıyla da bu türün hayvanlarımıza zarar vermesinin önüne geçeceğiz” dedi.