DENİZLİ’DE ŞAP KARANTİNASI
Denizli genelinde görülen şap hastalığı nedeniyle tüm hayvan pazarları kapatıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Denizli Valiliği İl Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu kararınca hayvan alım ve satımının durdurulduğunu açıkladı.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Aralık 2015 Salı, 09:37
Denizli genelinde şap alarmı verildi. İl genelinde bazı bölgelerde görülen ve komşu illerde de yoğunluk kazanmaya başlayan şap hastalığı nedeniyle il genelinde hayvan sirkülasyonu durduruldu.
Şap hastalığı ve alınan tedbirlere ilişkin açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, şap hastalığının hayvan ve hayvansal üretimi etkileyen, bunların ihracatını engelleyen ve dolayısı ile ciddi ekonomik kayıplara sebep olan bir hastalık olduğunu söyledi.
Kutlu, “Şap bütün çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı, viral bir hastalıktır. Süt, et kaybı ve ölümler sonucu çok büyük ekonomik kayıplara sebep olur” dedi.
Hayvanlar üzerinde öldürücü etkiye sahip şap hastalığının kontrol altına alınması ve yayılmasının önlenmesi için Denizli Valiliği İl Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu tarafından acil kararların alındığını belirten Sezgin Kutlu, il genelinde tüm hayvan hareketliliğinin durdurulduğunu kaydetti.
DENİZLİ KARANTİNA BÖLGESİ
Hayvanlar üzerinde öldürücü etkiye sahip olan şap hastalığının kontrol altına alınması için ikinci bir açıklamaya kadar tüm hayvan hareketliliğinin durdurulduğunu belirten Kutlu, “İl dışına hayvan satışı ve il sınırları içine hayvan girişi yasaklandı. Şap hastalığı kontrol altına alınıncaya kadar da bu yasak devam edecek. Üreticilerimizin bu konuda dikkatli olmaları ve kurallara uymalarını bekliyoruz” dedi.
Denizli dışında çevre iller Burdur, Aydın ve Uşak’ta da benzer durumların ortaya çıktığını anlatan Kutlu, şap hastalığı ile ilgili mücadele çalışmalarına ilişkin bilgiler de verdi.
Kutlu, “Bakanlığımızca İlimizde, 2015 yılı ilkbahar ve sonbahar dönemi şap aşılama programı gereğince 19 ilçemizde 440.000 büyükbaş hayvan şap aşısı ile aşılanmıştır.Aşılama oranımız % 96 dır. Şap virüsünün A, O, C, SAT-1, SAT-2, SAT-3, ASYA 1 serotipi ve çok sayıda antijenik olarak farklı alt serotipi vardır. Etken çevre şartlarına dayanıklı olduğu için hızla çok büyük alanlara yayılabilir ve tip değiştirebilir. Bu nedenlerden dolayı şap hastalığıyla mücadele oldukça güçtür. En etkili yol aşılamadır. İlimizde kurban ayı sonrasında doğu illerimizden gelen besilik hayvanlardan bulaştığı tahmin edilen şap hastalığı nedeniyle hastalık mihraklarında gerekli idari ve fenni tedbirler alınmış ve aşılama çalışmaları başlatılmıştır. İlimizde çıkan şap hastalığı ile ilgili olarak Şap Enstitüsü tarafından yapılan teşhis sonucunda hastalığın daha önce yapılan aşı alt tipi olduğu bu nedenle hastalığın hızla yayıldığı bildirilmiştir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak şap hastalığına karşı mücadelemizde, yetiştiricilerin ve sahada çalışan Müdürlüğümüz personelinin ahır hijyeni, dezenfeksiyon kurallarına uymaları hastalığın yayılmasının önlenmesi konusunda yararlı olacaktır. Yetiştiricilerin kontrolsüz hayvan hareketlerinden kaçınmaları, kulak küpesiz ve aşısız hayvan almamaları, hastalık şüphesi durumlarında ivedilikle bağlı bulundukları Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları hastalığın yayılmasını engelleyecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.