REKLAMI GEÇ

Şarapsız Şarap Sempozyumu

Şarapsız Şarap Sempozyumu

Denizli’nin ev sahipliği yaptığı 2. Şarap Sempozyumu EGS Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyum açılışına düzenleyici oda temsilcilerinin yanı sıra, Denizli Şarapçılığının önde gelen temsilcileri, TPDKD görevlileri ve davetliler katıldı. Eksik olan şey ise şaraptı… Adına sempozyum yapılan şarap için ne tanıtım standları, ne de tadım noktaları yoktu.

/ DENİZLİHABER / 31 Ekim 2013 Perşembe, 14:07

YAŞAR TOK
İlk olarak 2007 yılında PAÜ Kongre Salonunda düzenlenen 1. Şarap Sempozyumunun devamı, bugün yapılan açılış konuşmaları ile başladı. EGS Kongre Merkezi büyük salonunda başlayan sempozyumun katılımcıları, düzenleyici odalar, şarap sektörünün temsilcileri, Tarım Bakanlığı bürokratları ve şarapçılık eğitimi gören az sayıda yüksekokul öğrencisi oldu.

SEMPOZYUMDA ŞARAP YOKTU
Daha önceki sempozyumun aksine bu sempozyumda şarap firmaları stand açmadı. Şarap tadım standları da yoktu. Şerep sempozyumunda göze bir şişe şarap bile çarpmadı.

Saat 09.30’da Sempozyum sekreteri, Kimya Mühendisleri Oda temsilcisi Arda Arpacı’nın sunuş konuşması ile başlayan sempozyum, açılış konuşmaları ile devam etti.

Açılış Konuşmasını yapmak üzere kürsüye ilk çıkan Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman oldu. Konuşmasında sektöre sahip çıkmanın gereğine değinen Ataman, katılımdaki azlığa vurgu yaparak, “Katılımın az olması sektör üzerindeki büyük baskıların göstergesidir, bu da hepimizin ayıbıdır” dedi. “Vergi artırıyorsunuz, bu politika kayıt dışı yaratır diyoruz; bu konuda değerlendirme yapmaya davet ediyoruz, gelmiyorsunuz, şarap konusunda makale yazmak dahi sorun gelmişken, bu sektöre sahip çıkmak zorundayız” diyerek hükümet politikalarını eleştirdi.

Açılışın ikinci konuşmacısı ise Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr.Turhan Tuncer idi. Ziraat politikalarının içinde şarap sektörüne yönelik olarak geliştirilen özel uygulamalara değinen Turhan Tuncer, “Şarapçılık sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan en fazla şaraplık üzüm üreticileri zarar görmektedir. Kalecik Karası başta olmak üzere yabancı kırmızı şaraplık çeşitlerin sorunsuz alıcı bulduğu dönemlerde büyük masraflarla kurulan bağlar, son birkaç yıldır ürünlerin değerlendirilmesinde yaşanan büyük zorluklar nedeniyle hayal kırıklığı yaşatmaktadır. Bazı üreticiler ürünlerini çok düşük fiyatlarla elden çıkarmaya razı olmakta, bazıları zorunlu olarak pekmez vb. ürünlere işlemekte, bazıları ise hiç bir şekilde değerlendiremediği için dalında bırakmaktadır” uyarısında bulundu.

Üçüncü açılış konuşmasını Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı yaptı. Genel Başkan Mehmet Besleme, sektörün sorunlarına ilişkin mücadelenin önemine değinerek, kendilerinin de aynı baskılardan nasiplendiklerini, TMMOB çatısı altında yer alan Odalarının, Hükümetin tarım politikalarına karşı sürdürdüğü eleştirel tutumun yine hükümet tarafından cezalandırılmak istendiğini belirtti. Besleme, Avrupa’da izlenen şarapçılık politikalarının o ülke ekonomilerine ciddi katkılar yaptığına değindi.

Odalar adına kürsüye son gelen ise TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı oldu. Davetlileri selamlayan Soğancı, kendisinin de bu topraklara ait olduğunu, Babasının Acıpayamlı olduğunu ve dolayısıyla Denizli kökenli birisi olarak Şarap Sempozyumunun bu kentte düzenlenmesinin kendine gurur verdiğini söyledi. Hükümetin TMMOB üzerindeki baskı ve yıldırma politikalarına değinen Soğancı, “Bu baskı politikaları ile odalarımızın görev ve yetkilerini tırpanlamak, onları işlevsizleştirmek ve sürdürülen genel tarım politikalarının verimsizliğini saklamak için araç olarak kullanıyorlar. Oysa çok eski çağlardan günümüze kadar bağ ve şarapçılığın anavatanı olan bu topraklar, hiçbir hükümdarın ya da hükümet edenin girişimlerine prim vermemiştir, vermeyecektir” dedi.

Son olarak kürsüye gelen konuşmacı Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı, Denizli Eski Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever oldu. Gülsever tarım politikalarını savundu ve bağ ve şarapçılığın geliştirilmesinin ülke ekonomisine sağlayacağı artı değerden söz etti.
Açılış Konuşmalarının tamamlanmasının ardından Laodikeia Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek Denizli Bölgesinin antik çağda bağ ve şarap konusunda nasıl bir profile sahip olduğunu özetleyen bir sunum yaptı. Dionysopolis antik kenti gibi Şarap Tanrısı Dionysos’a adanmış kentlerin kurulduğu bir coğrafyada bulunduğumuza değinen Şimşek, bu gün hala aynı kültürün izlerine özellikle Çal bölgesinde rastlanmakta olduğunun altını çizdi.

Açılış konuşmaları ve sunumlardan sonra Oturumlara geçen Sempozyum çalışmaları, 31 Ekim-2 Kasım 2013 tarihleri arasında 3 gün boyunca devam edecek.

Yorumlar

Ayla Bozkurt-KMO   -  Bağlantı 2 Kasım 2013, 00:08

başlık mükemmel!!Tüm konuklarımıza katılımlarından dolayı sonsuz teşekkürler…Sempozyumun yürütülmesi aşamalarını sonsuz özveri ile gerçekleştiren arkadaşlarımın da emeklerine sağlık…………

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı