REKLAMI GEÇ

Denizli’de üretici Cennet Elması’na yöneliyor

Denizli’de üretici Cennet Elması’na yöneliyor

Denizli’de üreticiler alternatif ürün olarak Cennet Elması’na yöneliyor. Daha önce meyve bahçelerinin bir kısmına bahçe sahiplerinin kendi ihtiyaçları için yetiştirdiği Cennet Elması, sektör haline gelmeye başladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Kasım 2019 Pazartesi, 15:57

Özellikle Honaz, Sarayköy, Merkezefendi ve Pamukkale’de yaygın olarak yetiştirilen Cennet Elması, sektör haline geldi. Daha önceki yıllarda bahçe sahipleri tarafından sadece kendi ihtiyaçlarını karşılaması için dikilen Cennet Elması, artık üreticiler tarafından alternatif ürün olarak görülmeye başladı. Pazarda adeta para etmeyen elma şimdi kilosu 3 ile 3.5 liradan alıcı buluyor.

Honaz’ın Kızılyer Mahallesi’nde üreticilik yapan emekli bankacı Osman Çavuş, 5 yıl önce pazarlarda oldukça düşük fiyattan satılan cennet elmasının çabuk çürümesi ile alternatif değerlendirme yolları aramaya başladıklarını anlatıp, yapılan araştırmalar sonunda Cennet Elması’nın kurutarak fuarlarda tanıttıklarını ve şimdi ise kilosunu 30-35 liradan satabildiklerini dile getirdi.

Cennet Elması’nın aynı muz, kivi gibi dalından koparıldığı zaman yenebilen bir meyve olmadığını ifade eden üretici Osman Çavuş, “Cennet elması uygun ısı şartlarında kendiliğinden eren bir meyve. Bizde bu özelliğinden faydalanarak 25 C sıcaklık ve % 20 nem oranını geçmeyen şartlarda 20-30 gün içerisinde kurutarak tartarik asitin meyve şekerine dönüşmesi yani içini bal yapması sağladık. Bu şekilde ortaya çok güzel bir yemiş çıkıyor. Cennet Elması özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Cennet Elması’nı kuruturken hijyen şartlarına dikkat edilmelidir. Kabuğu soyulduğu için kurutma işlemi araç trafiğinden, haşerattan uzakta yapılmalıdır. Ürettiğimiz ürünler şu anda İstanbul ve Ankara’da yoğun olarak talep edilmektedir. Ege Bölgesi’nin artık incirinin yanında cennet elması da var” dedi.

Yorumlar

Sabahattin Çelebi   -  Bağlantı 5 Kasım 2019, 20:12

Bravo Osman beyi tebrik ederim 5 yıl önce keşfetmiş ama biz babadağ da 15 yıldır yapıyoruz

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı