Denizlililer kuzugöbeği toplama yarışında

Denizli ve çevresinde bol miktarda yetişen, muhteşem lezzetiyle birlikte ilaç sanayinde de kullanılan kuzugöbeği mantarlarının bol miktarda çıkması, hem mantarı toplayıp satanların, hem de damak tadına önem verenlerin yüzünü güldürdü.
/ DENİZLİHABER / 10 Mayıs 2012 Perşembe, 09:00
Çam ormanlarında, bazen meşe, dişbudak gürgen ve elma ağaçlarının çevresinde, ilkbaharda özellikle Nisan ve Mayıs aylarında yağmurlardan sonra bol miktarda yetişen kuzugöbekleri Denizlililerin yüzünü güldürdü.
Damak tadına önem verenlerle, kuzugöbeği mantarlarını toplayıp satanları doğaya koşturan kuzugöbeği mantarları, aynı zamanda ilaç sanayinde kullanılmasıyla da biliniyor. Genellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetişen bu mantarlar Izmir-Bergama, Muğla, Kastamonu, Aydın, Denizli, Çanakkale, Uşak, Balıkesir, Sinop illeri ve çevresinde yaygın olarak tanınıyor ve toplanıyor.
Bütün dünyada bilinen en değerli mantarlardan biri olan kuzugöbeği mantarları, sap üzerinde bal peteğini andıran kahverengi şapkası ile kolayca tanınır. Ülkemizde 20′den fazla türle tanınan Morchella cinsine ait türler kızılçam ormanlarında, orman açıklıklarında, yol ve akarsu kenarlarında, bitki örtüsü yanmış arazide ilkbaharda yetişiyor. Kuzugöbeği ya da Göbek isimleriyle bilinen bu mantar aynı zamanda ihraç da ediliyor.
Kuzugöbeğini toplayan ve ek bir gelir elde eden Denizlililer, bu değerli mantarın kilosunu 40 liradan satarken, kurutulmuş kuzugöbeği mantarlarının da ilaç sanayinde kullanıldığı için fiyatının iki katına çıktığını söylüyorlar. Denizli, ilçeleri ve köylerinde yetişen bu mantarları yemek veya satmak için toplayanlar, kuzu göbeğinin Mayıs ayı sonuna kadar doğada varlığını sürdürdüğünü belirtiyorlar.