REKLAMI GEÇ

Denizli’nin korkutan kuraklık raporu. Başkan Gemici, üretici için destek istedi

Denizli’nin korkutan kuraklık raporu. Başkan Gemici, üretici için destek istedi

Denizli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Hamdi Gemici, Denizli’nin korkutan kuraklık raporunu açıkladı. Kentte yüzde 51’lik yağış azalması sonucu kekik, haşhaş ve tütünün sıcaktan kavrulduğunu ifade eden Gemici, yüzde 60’lara varan verim kayıpları yaşanan bu ürünlerin de arpa, buğday, yulaf, nohut ve mercimek gibi kuraklıktan etkilenen ürünlere eklenmesini istedi. Gemici, kısa, orta ve uzun vadeli planlar için hazırlık yapılması gerektiğini belirterek, taleplerinin dekarda çiftçiye 200 TL destek olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Temmuz 2021 Perşembe, 13:26

Denizli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Hamdi Gemici, Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında üreticilerin sorunlarını ve üretimde yaşanan kayıpları değerlendirdi. Denizli ve bölgesinin uzun yılların en kurak yılını geçirdiğini ifade eden Gemici, kentteki kuraklıkla ilgili verileri paylaştı.

Geçen yılın Kasım ayından itibaren kuraklıkla birlikte üretimde önemli bir düşüşü yaşandığını belirten Gemici, bu yılın başından itibaren bugün kadar da şiddetli bir kuraklıkla gelindiğini ifade ederek, “Yaşanan bu kuraklığa küresel iklim değişiklikleri sonucu don, dolu gibi oluşan felaketler eklendi” dedi.

“DESTEK 200 TL OLMALI”

Kuraklıktan zarar gören çiftçiler için desteğin 200 lira olması gerektiğini dile getiren Gemici, “Özellikle Merkezefendi ve Pamukkale kırsallarında ürünlerde yüzde 70 ile yüzde 100’e varan kayıpları iletmiştik. Diğer ilçelerde de durum aynı. Bizim talebimiz 1 dekarlık alanda 200 TL destek. Burada çiftçinin taban gübresi, tohum, üst gübresi, mazot ve zirai mücadele ilacı harcamaları var. İşçi ücretini saymıyoruz. Bu talebi ilettik. Ama yarı fiyat destekle karşılaştık. Arkası da gelmedi. Çiftçimizin ikinci içi dolu bir paket talebi var. Bu sıkıntı dönemi atlatmak için şart.  Sürdürülebilir tarım için çok önemli” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİ BORCUNU ÖDEYEMİYOR”

Başkan Gemici çiftçinin beklediği desteklemeler hakkında ise, “Bu sene önceki yıllara göre yüzde 51 daha az yağış aldığımız görülmektedir. Üreticimiz pandemide ayakta kalmaya çalışırken, kuraklık gelip çattı. Girdiler çok yüksek, verim kayıpları çok yüksek. Borçları ödeyecek durumu olmayan morali düşük üreticilerimiz var. Bu ülkenin geleceği için tarım, gıda ve hayvancılık olmazsa olmazdır.  Sürdürülebilir üretim için kuraklıkla ilgili açıklanan pakette bir netlik yok. Borç ertelemeleri ve telafi edici ödemeler konusu yetersiz. Detaylı bir paket hazırlanmalı ve acilen uygulanmalıdır. Dekar başına 200 TL destek talebimizi yeniliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı