Denizli’nin ürettiği sebze fideleri tüm Ege’yi doyuruyor

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, Denizli’de domates, biber, patlıcan, karpuz, kavun, hıyar, karnabahar, kırmızı lahana, beyaz lahana, brokoli ve marul başta olmak üzere yıllık 22.8 milyon sebze fidesi üretiliyor. Yıllık 45 milyon kapasiteye sahip fide üretimi yapılan seralarda üretilen fideler tüm Ege Bölgesi’ndeki üreticiler tarafından kullanılıyor.
/ DENİZLİHABER / 11 Ekim 2012 Perşembe, 08:59
Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, Denizli ve Ege Bölgesi’nin örtü altı ve açıkta sebze fidesi ihtiyacı Buldan ve Sarayköy’deki sebze fidesi üretimi yapan seralardan karşılanıyor. Her türlü teknolojik imkânlarla donatılmış ve jeotermal kaynaklarla ısıtılan seralarda bitki sağlığı için tüm önlemler alınarak üretim yapılıyor. Üreticilerden alınan siparişlerle başlayan üretim süreci, hibrit veya standart sertifikalı tohum temini ile devam ediyor. Viyollerin ve torfların hazırlanması ve tohum ekimi yapıldıktan sonra çimlendirme odasında yaklaşık 48 saat kalan tohumlar çimlendikten sonra seranın içine alınıyor. Kış döneminde düşük sıcaklıklardan, yaz döneminde ise yüksek sıcaklıktan zarar görmeden büyütülen fideler 30–45 gün arasında dikime hazır hale geliyor.
Denizli’de domates, biber, patlıcan, karpuz, kavun, hıyar, karnabahar, kırmızı lahana, beyaz lahana, brokoli ve marul başta olmak üzere 2012 yılı 9 aylık verilere göre yaklaşık 22.8 milyon sebze fidesi üretildi. Yıllık 45 milyon kapasiteye sahip fide üretimi yapılan seralarda üretilen fideler Denizli’nin yanı sıra Aydın, Manisa, Muğla, Kütahya, Bilecik, Uşak, İzmir ve Çanakkale illerindeki üreticiler tarafından kullanılıyor. Sebze fidesi yetiştiriciliği için her aşamasında çok titiz bir çalışma yapılırken, 19 dekar alanda yapılan üretim faaliyeti ile en çok domates, biber ve patlıcan fidesi yetiştirilmekle beraber 2012 yılında marul ve kıvırcık yapraklı salata fidesi talebi daha önceki yıllardan daha fazla yapılıyor.
Denizli’nin jeotermal alanlarında ve mikro klima ihtiva eden bölgelerinde 560 dekar alanda örtü altı yetiştiriciliği yapılırken, son yıllarda özellikle jeotermal alanlarda seracılık gelişmeye başladı. Alternatif enerji ısıtmalı olarak kurulan seraların büyük bir kısmı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Denizli Valiliği İl Özel İdaresince destekleniyor. Bu kapsamda 23 işletmede 455 dekar alanda jeotermal ısıtmalı ileri teknolojide modern seralarda domates üretimi yapılıyor. Bu modern seraların 420 dekarında topraksız tarım yapılırken, 134 bin dekar alanda ise sebze üretiliyor.
Yorumlar
Marul fidesi almak istiyorum
Fide almak istiyorum.