REKLAMI GEÇ

Destek primine devam

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı destek primlerini bu yıl da dağıtacak. Tarım İl Müdürlüğü, prim almak isteyenleri uyardı.

/ DENİZLİHABER / 18 Ağustos 2007 Cumartesi, 00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2007 yılı ürünleri için kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağında, üreticilere yapılan destekleme primi ödemelerine devam edilmesine karar verdi. Konu hakkındaki Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından bir açıklama yapan Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, prim desteklemelerinden yararlanmak isteyen çiftçileri uyardı. Gülsever, “Destekleme priminden, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve bu arazilerinde prime esas ürünleri il/ilçe tarım müdürlüklerince tespit edilen gerçek ve tüzel kişi çiftçilerin yararlanabilecek” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen Çiftçi Kayıt Sistemi için yapılan/yapılacak arazi tespitlerinde öncelikli olarak prime esas üretim yapılan arazilerin dikkate alınacağını ifade eden Gülsever, “Prim ödemelerinde esas arazi büyüklüğü, başvuru sahibinin Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı arazilerinin büyüklüğünü aşmayacak ve Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri için getirilen arazi sınırlamaları prim uygulamalarında dikkate alınmayacak. Ürün ekolojisi, kalite ve verimlilik kriterlerine uygun üretim yapılabilen bölgelerde ve ürünlerde gerektiğinde farklı prim ödemeleri yapılacak. Teknoloji kullanımı, örgütlü ve sözleşmeli üretim, ürün satışlarındaki borsa tescili gibi faktörler değerlendirilerek üreticilere gerektiğinde ilave prim ödemeleri yapılacak” diye konuştu.

Haksız yere yapılan destekleme ödemelerinin geri alınacağını belirten Gülsever, “Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren, 6183 sayıl Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 51’inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte, anılan kanun hükümlerine göre geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen, gerçek ve tüzel kişiler geri alınacak
tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacaklar. Destekleme primi ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgeler ile yapılan ödemeler hariç haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.

Bu nedenle; çiftçilerimizin mağdur olmamaları için yukarıda bahsedilen desteklemeye tabi ürünlerin ekimini yaptılarsa mutlaka 2007 yılı ÇKS-DGD başvurularında bu ürünleri doğru ve eksiksiz biçimde beyan etmeleri gerekmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı