REKLAMI GEÇ

Elmada sıkıntı pazarlamada

Elmada sıkıntı pazarlamada

Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, Çivril’deki elma üreticilerinin pazarlamada büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, bunu aşmak için Meyve Üreticileri Birliği kurmayı planladıklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 23 Eylül 2009 Çarşamba, 17:09

Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, bu yıl 200 hektar alanda yaklaşık 188 bin ton elma üretimi yapmayı planladıklarını söyledi. Elmanın bu yıl kalite ve verim olarak çok iyi olduğunu anlatan Çivril Ziraat Odası Başkanı Özkul, ilçe nüfusunun yüzde 70’nin elma üretimi ile geçimini sağladığını ifade etti. Geçen yıl 160 bin ton elma üretimi yaptıklarını anlatan Başkan Özkul, “Bu yıl ağaçlarımızın verimi iyi, çok kaliteli elma yetiştirdik. Elma hasadına başladık. Bu yıl hedefimiz ilçemizde starking, golden, granny smity ve yarı bodur elma cinslerinden 188 bin ton ürün almak. Şimdi elma 50 kuruştan satılıyor ama talep yok. Elma üreticileri olarak pazarlamada büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim isteğimiz ise elmanın kilogramının en az 75 kuruş olması. 75 kuruştan satılan elma üreticisine para kazandırır. Çok kaliteli olan elmalarımıza müşteri arıyoruz” dedi.

33 buzhaneye konuluyor
Elmaların hasadından sonra toplanan mahsulün ilçede bulunan 33 soğuk hava deposuna verildiğini anlatan Oda Başkanı Özkul, “Eylül ayı sonlarında başlayan elma hasadımız, Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor. Toplanan elmaları soğuk hava depolarında muhafaza altına alıyoruz. Elmanın ihracat sezonu Ocak-Şubat aylarında başlıyor. Ürettiğimiz elmaları iç pazarda İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun’a ve Karadeniz illerine gönderiyoruz. Yurt dışında da Almanya, Irak, İran ve Rusya’ya elma gönderiyoruz. İlçemizde 1963 yılından bu yana elma üretimi yapılıyor. İlçemizde yaşayanlardan yaklaşık 15 bini, elmadan kazandığı parayla geçimini sağlıyor. Ülkemizin en büyük elma üreticilerindeniz ama pazarlamada sorunlarımız var. Bunu aşmak için de Çivrilli elma üreticileri olarak Meyve Üreticileri Birliği adı altında bir araya geleceğiz. Birlikte hareket edip, ürettiğimiz elmanın satışını da birlikte yapacağız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı