REKLAMI GEÇ

“Et fiyatlarındaki artış, tehlike yaratabilir”

“Et fiyatlarındaki artış, tehlike yaratabilir”

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uzakgider, hayvansal gıdalardaki fiyat artışlarının, piyasaya, sağlıksız, taklit gıdaların girmesine sebep olabileceğini belirterek, üzerinde mührü olan, etiketli ve veteriner hekim gözetiminde üretilen et ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Kasım 2009 Perşembe, 18:39

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, son günlerde başta et ve süt ürünleri olmak üzere hayvansal gıdalarda fiyat artışları yaşandığını belirterek, fiyat artılarının, piyasaya sağlıksız hayvansal ürünlerin girmesine neden olabileceğini söyledi. Uzakgider, bu yüzden vatandaşlardan hayvansal ürün alırken dikkatli olmalarını istedi.

“Damızlık hayvan sıkıntısı da yaşanabilir”
Uzakgider, fiyatlardaki bu artışın, damızlık hayvan sıkıntısına da neden olabileceğini ifade etti. Uzakgider, “Bu fiyat artışları üreticimiz açısından olumlu bir gelişme gibi algılansa da gelecek açısından pek sağlıklı bir gelişme değildir. Bu durum hep dile getirdiğimiz ama bir türlü sağlanamayan hayvancılıkta istikrarlı gelişmenin olmayışından kaynaklanmaktadır. Geçen yıllarda dibe vuran et ve süt fiyatları bu yıl yükselmiştir. Bugünlerde kasaplık hayvan fiyatları ile damızlık hayvan fiyatları aynı seviyeye gelmiştir. Dolayısıyla üretim materyali olan damızlıklar kasaba gidecektir. Gelecekte üretimi artıracak olan damızlık hayvan sıkıntısı yaşanacaktır” dedi.

“Sağlıksız besinler piyasaya sürülebilir”
Hayvansal gıdaların fiyatlarında yaşanan yükselmenin, hayvansal gıda üretimi yapan işletmelerin maliyetlerini de artıracağına dikkat çeken Uzakgider, “Bu husus beraberinde maliyetleri düşürmek için çeşitli suiistimallere yol açabilir. Ayrıca gıdalarda taklit, tağşiş gibi olumsuzluklar yapılarak kalitesiz, sağlıksız, besin değeri olmayan veya düşük kalorili benzeri ürünlerin piyasaya girmesine ve haksız rekabete sebep olabilir” diye konuştu.

“Ambalajlı ürün alın”
Tüketicileri, gıda maddesi alırken, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan üretim izni almış, denetimi ve kontrolü yapılan, ambalajlı, üzerinde etiket bilgileri olan, son kullanma tarihi geçmemiş ürünleri tercih etmeleri için uyaran Uzakgider, “Gıda güvenliğinin sağlanmadığı, nerede ve kimler tarafından hangi koşullarda üretildiği belli olmayan ambalajsız ve etiketsiz olarak satışa arz edilen gıdaların tüketilmesi sağlık açısından son derece riskli bir durumdur.
Ayrıca toplu tüketim yerlerinde üretimde kullanılan gıdaların, özellikle üretim izni almış firmaların ürünlerinin olmasına dikkat edilmelidir” dedi.

“Mühürlü eti tercih edin”
Özellikle, kırmızı ette, başta et, eşek ve domuz gibi hayvanların etlerinin, kaçak olarak pazara sürülebileceğine dikkat çeken Uzakgider, “Bu yüzden et satın alırken, düzenli kontrol ve denetimi yapılan, üzerinde mührü olan, etiketli ve veteriner hekim gözetiminde üretilen yerleri tercih etmeliyiz” dedi.

“Alo Gıda Hattı’nı arayın”
Uzakgider, vatandaşlara, ambalajsız açıkta satılan, üretim izni olmayan hayvansal gıdaları almamalarını ve tüketmemelerini tavsiye etti ve “Tüketici olarak duyarlı olup, şüpheli durumlarda Alo 174 Gıda Hattı’nı arayarak bu tür olumsuzlukların yaşanmasına müdahale edebiliriz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı