REKLAMI GEÇ

“GDO’nun çözümü organik tarımda”

“GDO’nun çözümü organik tarımda”

Genetiği değiştirilmiş organizmalar konusunda Dünya çapında tanınmış Dr. John Fagan, GDO’lu ürünler ile mücadelede, bilinçli yaklaşım ve organik tarım ile çözüme yaklaşılabileceğinin altını çizdi.

/ DENİZLİHABER / 25 Aralık 2009 Cuma, 17:04

Pamukkale Üniversitesi ile Denizli Radyo Televizyonu işbirliği ile düzenlenen “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar” konulu konferans için Dünya çapında tanınmış Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. John Fagan ilimize geldi. Pamukkale Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Kumsar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Açılışta kısa bir konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Kumsar, GDO’nun son zamanlarda gündemde olduğunu hatırlatarak değerli bilgilerini bu konferansla paylaştığı için konuşmacı John Fagan’a teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen John Fagan, genetiği değiştirilmiş organizmaların insanlık ve gelecek için önemli bir konu olduğunu söyledi. Tarımın günümüzde kimyasal endüstriye bağlı olduğunu ifade eden Fagan, kimyasal endüstrinin de petrole bağımlı olduğunu hatırlatarak, fosil yakıtlardan elde edilen gübre ile endüstriyel tarımın gerçekleştirildiğini kaydetti. Bir kalori enerji elde edebilmek için 10 kalorilik fosil yakıta ihtiyaç duyulduğunu belirten John Fagan, fosil yakıtların azalması ve petrol artması ile endüstriyel tarım maliyetinin artacağını böylece 1-2 ülke dışında hiçbir ülkenin bu maliyetlerin altından kalkamayacağını belirtti. Fagan, “Beslenmeyi riskli alana sokmak geleceğimizi de riske sokar. Bunun çözümü ise sürdürülebilir ve organik tarıma yönelmekten geçer” dedi.

Katılımcılara genetiği değiştirilmiş organizmalar konusunda teorik bilgiler veren John Fagan, bakteri, virüs gibi yaşayan organizmalardan genlerin izole edildiğini, bu genlerin bir kısmının alınıp başka bir gene nakledildiğini ifade etti. Fagan, bu genin organizmalardaki bütün genleri etkilediğini ve sonuçta Nobel ödüllü veya doktorasını yapmış bilim insanlarının bile burada yaşanan olayları ve sonuçlarının neler olabileceğini kestiremeyeceğini sözlerine ekledi.

Genetiği değiştirilmiş organizmaların sonuçta insan sağlığına, çevreye ve ekonomiye önemli zarar vereceğini hatırlatan Fagan, “50 yıllık geçmişi olan GDO’lu ürünleri ticarileştirmeden önce, üzerinde yapılan araştırmalar ile etkili sonuçlara götüren projelerin üretilmesi gerekirdi” dedi. Tarımın, GDO’lu ürünler ile mücadelede kilit rol oynadığını hatırlatan John Fagan, bilinçli yaklaşım ve organik tarım ile çözüme yaklaşılabileceğinin altını çizdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı