REKLAMI GEÇ

GDO’YA İPTAL DAVASI

GDO’YA İPTAL DAVASI

Türk Sağlık-Sen, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Yönetmeliği’nin iptali için dava açtı.

/ DENİZLİHABER / 4 Kasım 2009 Çarşamba, 18:01

Türkiye Kamu-Sen Denizli İl Temsilcisi ve Türk Sağlık-Sen Denizli Şube Başkanı Rayif Kurşunoğlu, bir milletin, 100 yıl sonraki nesillerine bile zarar verecek olan bir yönetmeliğe göz yummayacaklarını belirterek, bunun için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu GDO Yönetmeliği’nin iptali için dava açtıklarını söyledi.

Kurşunoğlu, “Tüm dünyada Frekeştayn gıda olarak adlandırılan GDO’lu gıdalar, domatese soğuğa dayanıklı olması için balık geni yerleştirilmesi gibi tuhaflıkları içinde barındıran ürünlerdir. Ürünün sağlamlığının ve büyüklüğünün, insan sağlığına tercih edildiği bu gıdalar, insanlarda antibiyotiklere karşı dayanıklılık oluşmasına neden olmakta, alerji gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Ayrıca birçok bilim adamı bu ürünlerin böbrek yetersizliğine ve kısırlığa neden olduğunu da ifade etmektedir” dedi.

GDO’lu ürünlerin, küresel sermayeye sahip büyük şirketlere, bol para kazandırdığını ancak halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Kurşunoğlu, “Tarım Bakanlığı, bu yönetmelikle milletin sağlığını tehlikeye atmıştır. Yönetmelikte, GDO’lu gıdayı üreten ve dağıtımını yapan şirketlerin, bu ürünlerde sağlığı etkileyecek bir durum olursa, gerekli tedbirleri almak zorunda olduğu, tüketiciyi bilgilendireceği ve ürünü piyasadan çekeceği ifade edilmiştir. Yani her şey ürünü satan, bundan ticari kazanç elde eden şirketin insafına kalmıştır. Dünyada en az rastlanacak durumdan birisi de ürünü satanın ‘Benim ürünüm kötü, sağlıksız’ demesidir. Bunun içindir ki yıllarca Sağlık Bakanlığı gıda denetimi yapmış, sonra da bu yetki Tarım Bakanlığı’na devredilmiştir. Yani hiçbir zaman şirketlerin insafına bırakılmamıştır. Ama bu yönetmelik GDO’lu gıdalarda buna imkan vermiştir” dedi.

Yönetmeliğin, Danıştay tarafından iptal edileceğine inandıklarını kaydeden Kurşunoğlu, şunları söyledi: “Bu yönetmelikte, ‘GDO’lu ürünlerin, bebek mamalarında ve küçük çocuklarının ek besininde kullanımı yasaktır’ denilmektedir. Bu, bebeklerin dışındakiler kullansın anlamına gelir. GDO bebeğin mamasında olmayacak ama ona süt veren annesinin gıdasında olacaktır. Bu nasıl bir ayrımdır? ‘Bebekken yeme, sonra ye’ diyebilmek nasıl bir korumadır anlamak mümkün değildir. Ayrıca yönetmelikte ‘GDO’suz ürünlerin etiketinde, ürünün GDO’suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz’ denilerek insanların en doğal haklarından biri olan, ne yediğini bilmek hakkı ellerinden alınmaktadır. GDO’suz ürün satılıyorsa bunun ne sakıncası vardır ki bu özelliği ambalajında belirtilmesin. Yoksa böyle yapılarak GDO ürünlerin pazarlanmasındaki sorunlar aşılmak mı istenmektedir? Bu yönetmelik küresel sermayenin zararının önüne geçmeyi mi amaçlamaktadır? GDO’lu gıda ihraç eden çok uluslu şirketlerin mi talepleri dikkate alınmaktadır? Tarım Bakanlığı bu işin ticari satışında ve küresel sermayenin kar etmesinde değil sağlık açısından denetim yönünde olmalıdır. Türk Sağlık-Sen olarak sağlığımız tehdit eden bu yönetmeliğin derhal iptal edilmesini Tarım Bakanlığı’ndan talep ediyoruz. Bu konudaki hukuki girişimimizi de yaparak Danıştay’da bu yönetmeliğin iptali için dava açtık. Bu konu önemlidir ve acele edilmesi gerekir. Milletin sağlığı ile oynanmasına asla izin vermeyeceğiz. Sokaktaki vatandaşlarımızın büyük bir bölümünün karşı olduğu, ama bu yönetmelikle birlikte korunmak için de çaresiz bırakıldığı GDO’lu gıdalara karşı, milletimiz için mücadele edeceğiz. Danıştay’ın bu yönetmelikle ilgili milleti sevindirecek bir karara imza atacağını ümit ediyorum.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı