REKLAMI GEÇ

Hayvancılığa AB düzenlemesi

24–26 Haziran tarihlerinde düzenlenen ‘Hayvan Sağlığı Çalışma Grubu’ toplantısında, AB ile birlikte hayvancılık sektöründe yapılacak olan düzenlemeler anlatıldı.

/ DENİZLİHABER / 1 Temmuz 2008 Salı, 00:00

Avrupa Birliği Mali İşbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen projelerin değerlendirildiği ‘Hayvan Sağlığı Çalışma Grubu’ toplantısı 24–26 Haziran tarihlerinde Richmond Otel’de yapıldı.

Toplantıya Avrupa Birliğinden DC SAN CO adına Tean Gusgan, Alf Fussel, DG ELARG adına Marta Garcıa Fidalgo ve AB Türkiye Delegasyonundan Nermin Kahraman, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı adına Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Beytullah Okay ve üst düzey yöneticiler ile Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinden Daire Başkanı Fatma Can, merkezi finans ve ihale biriminden, Devlet Planlama Teşkilatından temsilciler ve Denizli İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ümit Dağdeviren ile birlikte 25 kişilik bir heyet katıldı.

Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Beytullah OKAY açılış konuşmasında “AB üyelik hedefleri çerçevesinde AB müktesebatına uyum süreci ülkemizde başlatılmıştır. Bu süreç hayvan sağlığı alanında AB mevzuatına uyum çalışmalarının yanı sıra kurumsal kapasitenin bu mevzuatların gereklerini yerine getirebilecek idari ve teknik yapılanmaya, laboratuar alt yapılarını güçlendirmeye güçlü ve sürekli bir uygulama ve denetleme alt yapısına sahip olma ve bunu doğal sonucu olarak ta Ülkemiz hayvan sağlığı alt yapısının AB standartları seviyesine getirilmesi ve buna bağlı olarak ta hayvan sağlığında hastalıklardan arilik, sağlıklı hayvan, sağlıklı üretim, sağlıklı gıda ve sınırların kalktığı ortak bir pazara gidiş zorunluluğu ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

Denizli’deki tarım ve hayvancılıkla ilgili bir sunum yapan İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduğunu dile getirerek, Denizli’de hayvancılığın her geçen gün büyük bir ivme ile arttığını ve birim baş hayvandan eskiye nazaran daha yüksek verim aldıklarını belirtti.

Toplantıda AB tarafından desteklenen Şap ve Koyun-Keçi Vebası (PPR) aşılama programları ile küçükbaş hayvanların küpelenip kayıt altına alınması projeleri değerlendirildi. Toplantının ilk gününde Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi kapsamında, hastalığın Türkiye’deki mevcut durumu, hayvan hareketlerinin değerlendirilmesi, gelecek dönem faaliyetleri, projenin yürütülmesi ve aşılama çalışmaları tartışıldı.

İkinci gün ise Türkiye’de küçükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve Koyun-Keçi Vebasının (PPR) Kontrolü Projesi ile ilgili olarak, hastalığın Türkiye’deki durumu, mevzuat düzenlemeleri ve projenin gelecek dönem faaliyetleri görüşüldü.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı