REKLAMI GEÇ

İstediği suyu ürünün ihtiyacı olduğu zamanda alamayan Denizlili üretici tepkili

İstediği suyu ürünün ihtiyacı olduğu zamanda alamayan Denizlili üretici tepkili

Kuraklık nedeniyle hububatta yüzde 70’i bulan kaybı bulunan, mısırı ve pamuğu fabrika atıklarını sulama kanallarına pompalayarak sulayabilen Denizlili çiftçi, ‘sulama sezonu’ açıklamasına tepki gösterdi. Çiftçi, suyun, ürünün ihtiyaç duyduğu zaman verilmesini istiyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Haziran 2021 Cumartesi, 15:40

Denizli’de Devlet Su İşleri (DSİ)’nin su yönetimi hem tarlaların hem de ürünlerin ölmesine neden oldu. Başta buğday olmak üzere hububat ekili alanlarda sulama yapılamadı.

Yeterli yağışın da olmaması nedeniyle ürünler boy atamadı, tane oluşmadı. Üreticiler hububatta çoğunlukla masrafını bile çıkaramadı.

Bazı vatandaşlar tarlayı hayvan yemi olarak hasat etti bazı alanlarda buğday o kadar kısa kaldı ki hasat da yapılamadı.

Sadece kent merkezinde 110 bin dekar arpa ve buğday ekili alanın ortalama yüzde 80’inden verim alınamadı.

Üreticiler kuraklığın afet olarak kabul edilmesini ve destek olunmasını istedi.

MISIR TARLALARINA SU VERİLMEDİ
Bölgede sulu tarım yapılan arazilerde mısır ve pamuk ekimi yapan üreticiler de benzer sorun yaşadı.

Özellikle Merkezefendi ve Sarayköy ilçeleri kırsalında Adıgüzel barajından gelen su ile sulanan tarım alanlarına su verilmedi. Rezervde yeterli su olmadığı gerekçesi ile bir türlü su alamayan üreticiler mısırda ilk sulama dönemini kaçırdı.

Mısır ve pamukta tarlalar dalgalandı, susuzluğa bağlı olarak ürünler gelişmedi. Mayıs ayı sonuna kadar sabreden üretici ürünlerini kaybetmemek için zehir akan Büyük Menderes nehrine yöneldi.

ZEHİRLİ SU İLE TARIMSAL SULAMA YAPTILAR
Arıtılmamış fabrika atıkları ile kirletilen Büyük Menderes nehrinin önüne set çeken üreticiler kirli suyu pompalarla sulama kanalına yönlendirdi.

Merkezefendi kırsalında ve Sarayköy ovasında kilometrelerce uzunluğundaki sulama kanalları içinde oluşan habitat kirli suyun girmesi ile tamamen yok oldu. Balıklar ve diğer su canlıları öldü.

Üretici ağır metal ve kimyasal içeren suyu tarlasına salarak ürününü kurtarmaya çalıştı ama sulamadan 10 gün sonra zararını da görmeye başladı. Özellikle pamuğun tarlada öldüğü görüldü.

GEMİCİ’DEN AÇIKLAMA
Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici yaptığı açıklamada DSİ’nin sulama sezonundan kastedilenin barajlardan su verilmesi olduğunu ifade ederek şu görüşlere yer verdi:

* Buğdayın Nisan ayında sulanması gerekiyordu. Mahsulün durumuna göre özellikle Nisan ayının son haftasına doğru aşırı sıcaklarda ve samyeli döneminde sulanması gerekiyordu. Buğdaylar hasat oldu bile. Hasat edilmiş ürüne hangi suyu verecekler.

* Mısırlar birinci su ile sulandı, ikinci su verildi. Bazıları sıra bekliyor. Kimi kandırıyorlar. Bu mısırlar hangi su ile sulandı?

* Her mahsulün kendi sulama dönemi var. Su o dönemlerde verilmeli. Pamuğun sulaması ile birinci ürün mısırın sulaması aynı tarihlere denk gelmez. Bu saçma bir açıklama olmuş.

* Vatandaş barajdan su gelmeyince Büyük Menderes nehrinin arıtılmamış pis sularını kanallara pompaladı. Bu sular ile tarlaları ve ürünleri zehirledi.

* Arıtma tesisinden çıkan su da tarımda kullanılamaz. Her ne kadar organize sanayi bölgelerinde arıtma tesisleri bulunsa, burada arıtılmış suların bir takım deşarj kriterleri olsa da bu sular tarımsal sulama için hala yeteri kadar temiz ve kaliteli değil. Bu nedenle arıtma tesisinden çıkan suları tesislerin yeniden kullanmasında gerekir, nehirlere boşaltması değil.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı