KADIN ÇİFTÇİLER SİGORTA TESCİLİ İSTİYOR

Denizli’deki 14 ziraat odası, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, kadın çiftçilerin 2003 tarihinden önceki sigortalılıklarının tescil edilmesine ilişkin taleplerinin reddedilmemesi için girişimde bulundu.
/ DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2011 Cumartesi, 16:56
Denizli’deki 14 ziraat odası, Türk Medeni Kanunu’nda aile reisliğine yönelik kadın-erkek eşitliğini sağlayan düzenlemeye rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kadın çiftçilerin 2003 tarihinden önceki sigortalılıklarının tescili taleplerini reddetmesinin önlenmesi için girişim başlattı.
Denizli Ziraat Odası’nda (DZO) bir araya gelen il genelindeki ziraat odaları başkanları, kadın çiftçilerin 2003 yılından geriye dönük olarak sigortalı sayılmaları konusundaki başvurularının, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından reddedilmesiyle ilgili yapılacak girişimleri değerlendirdi.
DZO Başkanı Hamdi Gemici, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, uygulamanın eşitlik ilkesine ters olduğunu, yaşanan problemin yayımlanacak bir tebliğ ve bir kararnameyle çözüme kavuşturulabileceğini savundu.
Toplantıda ziraat odaları olarak başlatacakları girişimleri ele alacaklarını belirten Gemici, “Tarımla ilgili üretim yapan evli kadınlar, mağdur edilip mahkeme kapılarında süründürülmekte, ikinci sınıf vatandaş gibi görülmektedir. Mağduriyeti giderecek düzenlemenin bir an önce yapılması için hazırlayacağımız metni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile üst kuruluşumuz Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne sunacağız” dedi.
Daha sonra DZO Hukuk Müşaviri Bekir Çapar tarafından hazırlanan taslak metin görüşülerek, son şekli verildi. Denizli’deki 14 ziraat odasının başkanları tarafından imzalanan metinde özetle şöyle denildi:
“Sgk, kadın çiftçilerin tarımsal faaliyetleri nedeniyle geçmişe yönelik aktif sigortalılıklarının tescil işlemlerini erkek çiftçilerde olduğu gibi yapmamaktadır. Sgk, Türk Medeni Kanunu’na göre ‘aile reisliğinin karı-koca arasında eşit statüde olduğu’ gerçeğini gözardı etmektedir. Kurum, 2 Ağustos 2003 tarihinden önceki dönemler için kadın çiftçilerin geçmişe yönelik aktif sigortalılıklarının tesciline ilişkin taleplerini reddederek, onları yargı yoluna müracaata zorlamaktadır.
Anayasamızın 10. maddesine göre herkes kanun önünde eşittir. Sonuç olarak Sgk’nın tabi olduğu mevzuatta uygulamayı destekleyen hiçbir hüküm yoktur. Aksine erkek çiftçilerde olduğu gibi, bir tebliğ ve genelge yayımlamak suretiyle kadın çiftçilerin mağduriyetlerine son verilebilir. ”