REKLAMI GEÇ

Keçi ıslah projesinde önemli başarı

Keçi ıslah projesinde önemli başarı

Denizli’nin önemli hayvan yetiştiriciliği alanlarından birisi olan kıl keçisi ile ilgili olarak yürütülen “Denizli İli Kıl Keçisi Islah Projesi” tamamlanarak tanıtım toplantısı yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, projede çok önemli başarılar elde edildiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Şubat 2016 Salı, 15:22

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen toplantıya İl Müdürü Sezgin Kutlu, Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Cemal, Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Öner, Hay-Koop Denizli Bölge Başkanı Mehmet Varol ve üreticiler katıldı.

DENİZLİ’DE 220.208 KIL KEÇİ BULUNUYOR
Denizli’nin kıl keçisi yetiştiriciliği bakımından Ege Bölgesi’ndeki önemli illerden biri olduğunu belirten Sezgin Kutlu, Denizli’de 200 bin 208 kıl keçinin bulunduğunu söyledi.
Kutlu, “Keçi yetiştiricilerimiz minimum girdi ile doğadan faydalanarak önemli üretim yapıyor, insanlarımızın beslenmesine katkı sağlıyorlar. Yetiştiricilerin ana gelirini oğlak ya da daha ileri yaşta kurbanlık satışı oluşturuyor. Süt ve süt ürünlerinden elde edilen gelir ise ikinci sırada yer alıyor” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen “Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi” kapsamında “Denizli İli Kıl Keçisi Islah Projesi” isimli alt projenin 2011 yılında başlatıldığını dile getiren Kutlu, “Proje Bakanlığımız tarafından 5 yıllık dönemler halinde yürütülmektedir. Islah projeleri çok uzun süreçleri kapsamaktadır. Ayrıca, projeye bağlı olarak Bakanlık tarafından yapılan ıslah desteklemesi de yetiştiricilere küçümsenemeyecek bir maddi destek sağlamakta ve bu üretim dalının sürdürülmesine önemli katkı sağlamaktadır” dedi.

PROJEDE ÖNEMLİ BAŞARILAR ELDE EDİLDİ
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. İbrahim Cemal liderliğindeki araştırma ekibi tarafından yürütülen projenin, 6 ilçedeki 55 işletmede bulunan toplam 6.300 baş keçi ve tekeyi kapsadığını anlatan Kutlu, “Proje ile öncelikle yetiştiriciye kayıt tutma alışkanlığı kazandırılarak hayvanların tanımlanması ve ardından ıslah çalışması yürütülmesi hedefleniyor. Ülkemizde, diğer illerde kıl keçilerine yönelik yürütülen alt projelerde elde aşım uygulamasına imkânsız gözüyle bakılmasına karşın, Denizli’de bu işe gönüllü olarak talip olan yetiştiriciler proje başlangıcından beri bu uygulamayı başarılı bir şekilde sürdürmektedirler. DNA analizine dayalı babalık testleri ile yetiştiricilerin tuttukları soy kütüğü kayıtları test edilmiştir. Test sonucunda yetiştiricilerin tuttuğu soy kütüğü kayıtlarının çok yüksek doğrulukta olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı