REKLAMI GEÇ

Tarımın merkezi Denizli

Tarımın merkezi Denizli

Tekstili ile ünlü Denizli, tarımda da Türkiye’nin yükünü çekiyor. Denizli, kekik, çerezlik ayçekirdeği, adaçayı ve tütün üretiminde lider, üzüm ve anasonda ikinci, haşhaşta ise üçüncü sırada.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Haziran 2017 Perşembe, 12:28

Türkiye İstatistik Kurum Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ, 2016 yılı bitkisel üretim istatistiklerini açıkladı.

KEKİKTE LİDER
Yücedağ, Denizli’nin kekik üretimde lider durumda olduğunu belirterek, Türkiye toplam üretimi olan 14 bin 724 tonun yüzde 85.7’si olan 12 bin 624 tonunu karşıladığını söyledi. Yücedağ, kekik üretiminde Denizli’yi Manisa ve Kütahya’nın izlediğini ifade etti.

AYÇEKİRDEĞİNDE DE BİRİNCİ
Denizli’nin kekik dışında çerezlik ayçekirdeği üretiminde de yüksek kapasiteye sahip olduğunu belirten Yücedağ, “Ülkemizde üretilen 170 bin 716 ton ayçekirdeğinin 32 bin 155 tonunu Denizli üretiyor. Bu topram rakamın yüzde 18.8’ine tekabül ediyor. Denizli’yi Ankara ve Kayseri izliyor” dedi.

ÜRETİMİ CİDDİ ORANDA AZALSA DA
Üretimi ciddi oranda azalsa da, Denizli’nin tütün üretiminin yine merkezi olduğunu dile getiren Yücedağ, “Türkiye’de üretilen 70 bin ton tütünün 16 bin 675 tonunu Denizlili tütüncüler yetiştiriyor. Yüzde 23.8’lik pay ile bu alanda da birinci olan Denizli’yi Manisa ve Adıyaman izliyor” dedi.

ADAÇAYINDA DA ORAN YÜKSEK
Türkiye’nin adaçayı talebinin büyük bölümünü de Denizli’nin karşıladığını anlatan Yücedağ, “411 ton adaçayının 275 tonu Denizli’de üretildi. Adaçayı üretiminde Denizli’den sonra en yüksek paya Kütahya ve Muğla sahip” diye konuştu.

ÜZÜM VE ANASON’DA İKİNCİ, HAŞHAŞTA ÜÇÜNCÜ
Denizli’nin üzüm ve anason üretiminde ikinci sırada yer aldığını anlatan Yücedağ, “Sofralık çekirdeksiz üzümde Manisa’dan sonra ikinci sıradayız. Kurutmalık üzümdeki potansiyelimiz ile de 3. sırada bulunuyoruz. Anasonda kapasitemiz ile 2. haşhaşta da 3.lük elde ettik” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı