REKLAMI GEÇ

Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı Başladı

Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı Başladı

Denizli Tarım İl Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve Eskişehir ve Trabzon’dan sonra Denizli’de düzenlenen “Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı” başladı.

/ DENİZLİHABER / 17 Kasım 2009 Salı, 18:44

Çalıştayda; kırsal alan ve kadın, kırsal alanda kadının tarımsal üretim ve pazarlamadaki rolü, kadın ve doğal kaynaklar ile kırsal alanda kadının istihdamı ve örgütlenmesi konuları ana başlıklar halinde konuşulacak.

Anemon Otel’de düzenlenen çalıştaya, Vali Yavuz Erkmen, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, Vali Yardımcısı Nevzat Sinan, İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir, Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Burdur ve Isparta’dan katılımcılar ile davetliler katıldı.

Çalıştay öncesi konuşma yapan, 2004 Kadın Çiftçi Yarışması Türkiye birincisi Emine Özcan, tarımsal alanda yapılan istihdamın yüzde 70’ini kadınların oluşturduğunu, kadınların eğitilerek toplumda erkekler kadar söz sahibi olmaları gerektiğini söyledi.

Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever de, tarımın ülkemizin kalkınmasında ve nüfusun önemli bir bölümünün geçiminin sağlanmasında etkin rol oynadığına dikkat çekerek, istihdamın yarısına yakınını kadın nüfusunun oluşturduğunu söyledi. Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkenin kadınlara yönelik çalışmalar ortaya koyduğunu sözlerine ekleyen Gülsever, Avrupa Komisyonu’nun kendi kurumları arasında kadın-erkek eşitliğini teşvik etmek amacıyla kadın girişimcileri arttırmaya yönelik çalışmalar yaptığını ifade etti.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, ülke ekonomisinde tarımın önemli olduğunu, tarım sektörü içerisinde de Denizli’nin önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Çalıştayın, Denizli’de yapılmasının da ayrıca önem taşıdığını ifade eden Taşan, “Anadolu kadını işine, aşına ve eşine sahip çıkma düzenine sahiptir. Bu bakımdan kırsal alandaki kadınlarımızın eğitimi ve gelişmesi son derece önemlidir. Kadınlarımızın gelişimlerini sağlaması, daha etkili, fonksiyonel bir yapıya kavuşması ve hayat standartlarının güçlendirilmesi amacıyla, bakanlık olarak bazı çalışmalar yapıyoruz. Yeni teknolojiler ve yeni bilgilerin kırsal kesimde yaşayan çiftçilerimize zamanında ulaştırılması bizim en önemli ve öncelikli faaliyetimizdir. Güçlerimizin mutlaka birleştirilmesi gerekir ve kooperatifleşme ve birlik çatısı altında bir araya gelmemiz gerekiyor” diye konuştu. Taşan ayrıca, Kırsal Alanda Sosyal Destek projesi ile 1600 kooperatife 1.2 Milyar TL uzun vadeli destek verildiğini, 170 aileye iş imkanı sağlandığını, Denizli’de de 2003-2009 yılları arasında 55 kooperatife 42 Milyon TL kredi desteği verildiğini söyledi.

Vali Yavuz Erkmen de Denizli’nin özellikle tekstil merkezi olmasından dolayı Türkiye’de en fazla kadın istihdamının sağlandığı illerin başında geldiğini söyledi. Girişimcilikte bu başarıya yaklaşılamadığına dikkat çeken Vali Erkmen, “Ben her şeyin başında eğitimi görüyorum. Eğer biz kadın-erkek ayrımı yapmaksızın toplumumuzun her bireyini okul öncesi eğitimden başlayarak yüksek okula kadar eğitimin içine katabilirsek, ülkemizin sorunlarının çok daha kolay aşılacağına inanıyorum. Bu anlamda biz Denizli olarak çok özel projeler hazırlıyoruz” dedi.

Eğitimin esas alındığı bir konuda özellikle tarımda yer alan kadınların sorunlarının küçümsenmeyecek şekilde önemli olduğunu söyleyen Vali Erkmen, “Bugüne kadar yapılan ve yürütülen çalışmalar var. Ama bunların derlenip toparlanması, planlı bir şekilde bundan sonraya ışık tutacak şekilde yürütülmesi anlamında Tarım Bakanlığımızın yaptığı bu çalışmanın çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu toplantının Ankara’dan sonra bölgelerde yapılıyor olması ve her bölgenin sorunlarının tespit edilip birleştirilerek, ülkemizin sorunlarının çözüm aşamasına getirilecek olması, takdir edilecek bir husus” diye konuştu.

Toprağın daha verimli hale getirilmesi konusunda toplulaştırma çalışmalarında Denizli’nin örnek çalışmalar yaptığına da dikkat çeken Vali Erkmen, ülkemizde 26 bölgede Kalkınma Ajanslarının kurulduğunu, İlimizde kırsal alanda bayanları güçlendirecek ve girişim sahibi yapabilecek çok önemli bir imkan olduğunu sözlerine ekledi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı, çalışan paydaşları bir araya getirmek, kırsal alandaki kadının mevcut durum analizini göz önüne alarak çözüm önerileri geliştirmek, belirlenen çözüm önerileri doğrultusunda stratejik hedefleri belirlemek, hükümet, uluslararası kuruluşlar, bölgesel kalkınma kurum-kuruluşları ve sivil toplum örgütleri tarafından yapılacak eylemlere karar vermek amacıyla, Eskişehir ve Trabzon’dan sonra İlimizde düzenleniyor.

İlimizde düzenlenen toplantıya, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Burdur ve Isparta’dan üniversitelerin öğretim üyeleri, Tarım İl Müdürlüğü çalışanları, önder kadın çiftçiler, Sivil Toplum Örgütleri ve İlgili kurumların temsilcileri bir araya gelerek, Kırsal Alan ve Kadın, Kırsal alanda Kadının Tarımsal üretim ve pazarlamadaki rolü, Kadın ve Doğal kaynaklar ile Kırsal alanda Kadının İstihdamı ve Örgütlenmesi konuları ana başlıklar halinde konuşulacak.

Çalıştay 19 Kasım’da sona erecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı