REKLAMI GEÇ

Korona Denizli Horozu’nu da vurdu

Korona Denizli Horozu’nu da vurdu

Denizli’nin ünlü horozunu corona virüsü salgını vurdu. Yerel gen kaynağını korumayı amaçlayan üreme programı pandemi nedeniyle başlatılamadı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2020 Cumartesi, 15:01

Denizli’nin uzun ötüşü, renkli ve parlak tüyleri ile bilinen dünyaca ünlü horozu da corona virüsü salgınından etkilendi. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü her yıl düzenli olarak başlattığı üreme programını bu kez zamanında uygulayamadı. Çoktan ilk civcivlerin kuluçkadan çıkması gereken program yaklaşık 50 gün gecikti.

YEREL GEN KORUMA ALTINDA
Kentin simgesi de olan Denizli Horozu’nun yerel genleri il müdürlüğü bünyesindeki çiftliklerde koruma altında bulunuyor. 400 horoz ve 500 tavuğa sahip il müdürlüğü her yıl üreme programları ile yeni nesiller yetiştirip bunları Türkiye’nin dört bir yanındaki meraklıları ile buluşturuyor. Yumurtadan çıkan civcivlerin bir kısmı damızlık olarak ayrılıyor.

BİNLERCE HOROZ MERAKLISI İLE BULUŞTURULUYOR
Her yıl nisan ayının ilk günlerinde başlatılan üreme programı ile binlerce civciv kuluçkahanelerden çıkarak yaşama başlıyor. İl müdürlüğü yıllık 11 bin civciv, kuluçkaya hazır 7 bin yumurta ve 200’ün üzerinde yetiştin Denizli Horozu ve tavuğu satışı gerçekleştiriyor. Satışın yüzde 90’ı Denizli dışından gelen horoz meraklılarına yapılıyor.

SALGIN ÜREMEYE ENGEL OLDU
Şehirlerarası seyahatin yasaklanması, sokağa çıkmanın sınırlandırılması ve diğer kısıtlamalar bu yıl kuluçka döneminin ertelenmesine neden oldu. İlk civcivlerin geçen ay yumurtadan çıkması gereken Denizli Horozu’nda üreme programı hala başlatılamadı.  Bu hafta ilk yumurtaların kuluçka makinelerine konulması planlanıyor.

UZAKGİDER: ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ
Denizli Horozu’nun özel bir tür olduğunu söyleyen Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali Uzakgider salgın nedeniyle programın aksadığını söyledi. Uzakgider  yaptığı açıklamada; “Asırlardır varlığını devam ettiren yerel gen kaynağını koruma amaçlı üreme programımız var. Horoz yetiştiriciliğinin meraklısı çoktur. Sürekli olarak il müdürlümüzden Denizli Horozu ve tavuğu satın alırlar. Damızlık yumurtalarımızın hazır olmasına karşın corona nedeniyle kuluçkaya yumurta koyamadık. Nisan ayı sonunda ilk civcivlerimizin çıkması gerekiyordu. Seyahat yasağı ve diğer kısıtlamalar buna engel oldu. Önümüzü göremiyoruz. Henüz beklemedeyiz ama yinede ilk küçük partiyi kuluçka makinelerine yerleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı