REKLAMI GEÇ

Kuraklıktan etkilenen çiftçiye dekar başına 100 TL

Kuraklıktan etkilenen çiftçiye dekar başına 100 TL

Kuraklık afet boyutuna yükseldi, ürünleri tarlada kuruyan çiftçi perişan oldu. Dekar başına en az 200 lira maliyeti olduğunu açıklayan çiftçi, bu rakamın destek olarak verilmesini istemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kuraklıktan etkilenen çiftçilere dekar başına 100 TL destek verileceğini açıkladı. Ayrıca, çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Krediye olan borçları da ertelenecek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Haziran 2021 Cuma, 18:23

Türkiye son dönemlerin en büyük kuraklık tehdidini yaşıyor. Afet boyutuna ulaşan kuraklık nedeniyle buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut ve mercimek boy veremeden kurudu, çiftçi ürün alamadı.

Yıllık beklentileri kuraklığın etkisiyle yok olan çiftçi feryat ederken, beklenen destek açıklaması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.
Zonguldak’ta bir tesisin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuraklığın oluştuğu bölgelerde hasar tespit çalışmalarının sonuçlarına göre çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelendiğini belirtti.
Erdoğan, “Kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerimize verim kayıplarına göre dekara 100 liraya kadar doğrudan ödeme yapacağız. Kuraklık Sigortası’nda TARSİM devlet desteğini önümüzdeki yıla özel yüzde 70’e, hasar ödeme oranını yüzde 80’e çıkarıyoruz” diye konuştu.

ÇİFTÇİ FERYAT ETMİŞTİ
Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici kentin merkez ilçeleri Pamukkale ve Merkezefendi kırsallarındaki ekili alanlarında yaptığı incelemede, iki ilçede toplam 110 bin dekar hububat ekili alanda ürünlerin sıcaklar nedeniyle yandığını ifade etmişti.

Boy atmayan, başaklarında tane oluşmayan ürünlerde kaybın yüzde yüze kadar çıktığını anlatan Gemici, “Kıraç tarım alanlarında büyük kayıp var. Ortalama ürün kaybı yüzde 80 olarak belirlendi. Sahada hasar tespiti devam ediyor. Üretici masrafını çıkaramadı. Kimisi tarlalara hayvan saldı kimisi yine hayvanları için saman niyetini ekinini topluyor. Köylü bunu bir kenara toplayabilirse saman olarak hayvanına verecek. Bizim hesabımıza göre dekar başına 200 lira maliyeti var. Hiç değilse o maliyet çiftçiye alan bazlı destek olarak verilmeli. Bu doğal afet. Cumhurbaşkanlığı buraya kaynak aktarırsa, üreticiler belki önümüzdeki sezon üretime belli ölçüde devam edebilir. Çiftçiyi belki kurtarırız” demişti.

Yorumlar

Haci   -  Bağlantı 6 Haziran 2021, 00:36

Bozdur bozdur harca

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı