REKLAMI GEÇ

Milletin efendileri isyanda

Milletin efendileri isyanda

Denizli Tarım ve Hayvancılık Platformu, yem fiyatlarına yapılan yüzde 10’luk zamma tepki gösterdi. Süt ve yem sanayicisinden yeterli desteği alamadıklarını belirten üreticiler, yem fiyatlarına yapılan zammın geri çekilmesini istedi.

/ DENİZLİHABER / 15 Ekim 2009 Perşembe, 17:20

Günlük 600 ton süt üretiminin yapıldığı Denizli’de üreticiler, yem fiyatlarına yapılan zamma tepki gösterdi. 150 bin sağmal büyük baş hayvanın ve 28 bin hayvancılık işletmesinin bulunduğu Denizli’de, Denizli Tarım ve Hayvancılık Platformu adı altında bir araya gelen üreticiler, yem fiyatlarına yapılan zamma isyan etti. Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde yaptıkları basın toplantısında, yem fiyatlarına yapılan zamma tepkilerini ortaya koyan üreticiler, yem ve süt sanayicisine uyarı yaptı. Yem ve süt sanayicisine; “Lütfen bindiğiniz dalı kesmeyin. Biz üreticiler olmazsak, sizlerin var olma şansınız yoktur” diye seslenen üreticiler, yem fiyatlarına yapılan yüzde 10’luk zammın geri çekilmesini istedi.

S.S. Denizli Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (Hay-Koop), S.S. Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birlikleri (Köy-Koop), Denizli Süt Üreticileri Birliği, Denizli Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Denizli Veteriner Hekimler Odası ve Denizli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin (DDSYB) yer aldığı Denizli Tarım ve Hayvancılık Platformu adına açıklamayı, DDSYB BaşkanıYusuf Han yaptı.

‘Yem ve süt sanayicisinden destek alamıyoruz’
Kendilerini, “Biz, geçimini sağlayabilmek adına zor şartlarda çalışıp, üreten insanlarız. Bizler; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün deyişiyle, milletin efendileriyiz” diye tanıtan DDSYB Başkanı Yusuf Han, son yıllarda tarım ve hayvancılıkta çok ciddi sıkıntılar yaşandığını ve yaşanmaya devam ettiğini belirterek, bu zor dönemde, üreticiler olarak, yem ve süt sanayicilerinden destek alamadıklarını söyledi.

‘Fiyatlar düşerken, bu zam niye?’
Yüzlerce ineğin kesilmek zorunda kaldığı bir dönemde, yem fiyatlarına yapılan zammı anlamsız bulduklarını belirten Yusuf Han, “Temmuz ayından sonra süt fiyatlarında bir miktar artış olmuş ve üreticimiz ürettiğinin karşılığını almaya başlarken, yem sanayicisi yeme zam kararı alarak durumu, üreticinin aleyhine çevirmiştir. Peki, yem fiyatlarına yapılan zammın sebebi neydi? İthal girdi fiyatları mı yükseldi? Yem sanayisinin hammaddesi olan arpa, buğday, mısır, çavdar vb. hububatın fiyatları mı yükseldi? İşçilik masrafları mı yoksa petrol fiyatları mı yükseldi? Hayır; bunların hiçbiri olmadı, aksine bu fiyatların tamamı düşmüştür.
Bize göre burada tek bir niyet vardır! Üreticinin sütten aldığı 3 kuruşu; yem sanayicisinin cebine koyma niyetidir” dedi.

‘Biz yoksak, siz de yoksunuz’
Yem fiyatlarına yapılan zammın hiçbir gerekçesinin olmadığını ifade eden Han, “Yem zammını ve yeme zam yapan firmaları protesto ediyoruz ve hep birlikte sanayiciye sesleniyoruz: Lütfen bindiğiniz dalı kesmeyin. Şunu iyi biliyoruz ki biz üreticiler, olmaz isek, sizlerin olma şansınız yoktur. Sizlerin bu yanlış tavrınız, parsadan pay kapma düşünceniz, biz üreticilerin yok olmasına sebep olur. Biz yok olur isek ülkemizdeki, bizler ve sizler de dahil olmak üzere tüm tüketiciler ne olduğu belli olmayan ithal et ve süt ürünlerine muhtaç oluruz.
Lütfen üreticinin bu sesine kulak tıkamayın. Lütfen bizi duyun! Bu ses, üreten insanların sesidir” dedi.
‘Pahalı yemi almayacağız’
Sonuna kadar üretmek için çalışacaklarını belirten Han,pahalı yem satan sanayicinin yeminin satın alınmaması için çalışma başlatacaklarını, platform üyesi kuruluşların üyelerini bu yönde yönlendireceklerini söyledi. Han, yem fiyatlarına yapılan zammın biran önce geri çekilmesini istedi.

Hay-Koop Başkanı Mehmet Varol, süt fiyatlarına yapılan yüzde 11’lik zammın ardından, yem fiyatlarına yüzde 10’luk zam yapılmasını “Üreticide ne zaman en ufak bir rahatlama olsa, birileri gelip üreticinin elindekine el koyuyor” diye değerlendirdi. Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Gür ise ulusal tarım politikalarının yanlışlığına dikkat çekti. Gür, bu konunun sadece üreticinin değil tüketicinin de sorunu olduğunu söyledi. Gür, “Tarım politikaları ile üreticinin üretime devam etmesi, halkın sağlıklı beslenmesi sağlanmalı” dedi. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, sürdürülebilir üretimin ve sağlıklı gıdaya ulaşımın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı