REKLAMI GEÇ

Mühendislerden açıklama: Tarımsal üretim seferberliği ilan edilmeli

Mühendislerden açıklama: Tarımsal üretim seferberliği ilan edilmeli

Denizli’de şube ve temsilcilikleri bulunan Kimya, Gıda ve Ziraat mühendisleri odaları ortak açıklama ile tarıma ve gıdaya dikkat çekti. Türkiye’nin ithalata dayalı politikasının değişerek çiftçinin gerçekten desteklendiği bir seferberlik ilan edilmesini isteyen odalar, çözüm önerilerini de sıraladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Ekim 2020 Cuma, 09:58

Denizli’deki üç mühendis odası, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla ortak açıklama yaptı.

Kimya Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ömer Duysal, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Gülhan Saruhan ve Gıda Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi Esin Aysan Pişik’in imzasını taşıyan açıklamada salgın döneminde gıdanın öneminin daha çok anlaşıldığına dikkat çekilerek Türk tarım politikaları için çözüm önerileri sıralandı.

KAMUCU TARIM
Bir zamanlar kendi kendisine yeten ülke olarak övünülen Türkiye’nin dışa bağımlı hale geldiğinin belirtildiği açıklamada, “Bu olumsuz gidişe dur demek zorundayız. Her koşulda üretmeye devam etmek, üretimi ve üretenleri desteklemek zorundayız. Ülkemizde derinleşerek yaşanan ekonomi, sağlık ve gıda krizinden kurtulabilmek için ithalat kolaycılığına dayalı neoliberal ekonomi politikaları yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal çıkarları, kamu harcamalarında lüks ve savurganlığa dayalı yönetim anlayışı yerine tasarrufları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen “Kamucu Tarım ve Gıda Politikaları” ivedilikle yaşama geçirilmelidir” denildi. Açıklamada şunlar aktarıldı:

ÜRETİM SEFERBERLİĞİ
“Öncelikle gıda egemenliği, gıda güvenliği ve gıda güvencesi ülkemiz gündemindeki yerini almalı, parçacı bölgesel projeler yerine ülke düzeyinde “Tarımsal Üretim Seferberliği” ilan edilmelidir. Tarımsal kamu yönetimi güçlendirilmeli, tarım ve gıda sektörü tümüyle özel sektörün inisiyatifine bırakılmamalı, üretici ve tüketicilerin üretim, ürün işleme, ürün satış, satın alma ve eğitim konularında güçlenmesi için kooperatifleşmesi desteklenmelidir.

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI
Tarım sektörüne yönelik kısa, orta ve uzun vadeli tarımda yapısal sorunları gideren planlamalar yapılmalı, büyük ovalar dahil verimli tarım arazilerimizi koruyacak şekilde ülke düzeyinde “Arazi Kullanım Planlaması” yaşama geçirilmelidir.

TARIMSAL ÜRETİM PLANI
Kendimize yeter üretim için korunan ve sulanan tarım arazilerimizde üretim miktarı artışı, ürün çeşitliliği, üretim sürekliliğini sağlayacak ve Tarım Kanunu’na göre belirlenen zamanında ödenecek somut desteklerle yönlendirilecek “Tarımsal Üretim Planlaması”na geçilmelidir.

UCUZ KREDİ ÜRETENE VERİLMELİ
Dünya çiftçileri ile rekabet ortamı oluşturmak için üretim ortamı iyileştirilmeli, mevcut destekler artırılmalı, girdi maliyetleri düşürülmeli, ucuz kredi olanakları oluşturulmalı, ürün ve girdi destekleri üretime ve üretene verilmelidir. Girdi temininde KDV muafiyetleri ivedilikle sağlanmalıdır.

KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ KURULMALI
Hayvancılığın gelişmesi sağlanarak, üreticinin gelir artışı yanında, vatandaşın sağlıklı et, süt ve süt ürünleri tüketmesi için kalıcı özel önlemler alınmalıdır.
Ar-Ge çalışmalarına ciddi yatırım yapılarak yerli girdi ve teknoloji üretimine yönelik çalışmalar hızlandırılmalıdır.
Tarımsal hammadde, girdi ve ürün dışalımı kısıtlanmalı, dışsatım olanakları artırılmalıdır. Doğru ve yeterli beslenmede gıda çeşitliliğinin önemi algılanmalı, bu kapsamda küçük aile işletmeleri, yerli çiftçi, yerel tarım ve yerli üretimi destekleyici politikalar uygulanmalıdır.”

MÜCADELEYE DEVAM
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği`ne bağlı Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları olarak; açlığın, yokluğun ve yoksulluğun son bulduğu, hakça eşit ve adil bir paylaşımın olduğu bir ülke ve dünya özlemiyle bilimden, insandan, emekten, doğadan, kamu yararı ve toplum çıkarından yana mücadelemize ara vermeksizin devam edeceğiz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı