REKLAMI GEÇ

Ormana incir kalkanı

Ormana incir kalkanı

Denizli Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, orman yangınlarının önlenmesinde büyük katkı sağladığı için, önümüzdeki 3 yıl içinde, Denizli’deki ormanlık alanlara, 100 bin incir ağacı dikeceklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Haziran 2009 Cuma, 18:50

Denizli Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, Orman Teşkilatı’nın 170. kuruluş yıldönümü nedeniyle, basın toplantısı yaptı. Ormanlardaki doğal hayatın korunmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Oklu, bu maksatla dere havzaları başta olmak üzere, ormanlık alanlara, incir, badem, yabani dut, ıhlamur, erik, ahlat gibi yapraklı ağaçları dikmeyi planladıklarını kaydetti. Özellikle incir ağacının, orman yangınlarının önlenmesine çok büyük bir katkı yaptığını belirten Oklu, incir ağacı fidanlarının üretimine başladıklarını, Aralık ayından itibaren dikmeye başlayacaklarını bildirdi.< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Oklu, “İncir ölümsüz ağaçlardan bir tanesi. Özellikle yangınlara karşı incir ağacı, alev kütlesi geldiğinde bir duvar gibi bunu durduruyor. Alevin öbür tarafa geçmesini engelliyor. Yandıktan sonra bile köklerindeki enerjiyle muazzam bir şekilde tekrar süren bir ağaç. Denizli’de incir ağacı için çok güzel yetişme ortamı var. Özellikle yangın emniyet yolu ve köy yolu kenarlarına yaklaşık 100 bin adet incir ağacı dikeceğiz” dedi.

Orman alanlarına geçen yıl 100 bin badem ağacı diktiklerini ifade eden Oklu, önümüzdeki yıl da 100 bin badem ağacı daha dikeceklerini söyledi. Oklu, Orman Genel Müdürlüğü’nün ormanların rehabilitasyonu projesi kapsamında, Denizli’de 5 yılda 50 bin hektar orman alanında rehabilitasyon çalışması yaptıklarını ifade etti. Oklu, “İnsan ve hayvan faktörü ile bozulmuş ormanlarımızı, erozyonla mücadeleden, dere ıslahına, ağaç bakımına kadar her alanda rehabilite ediyoruz. 5 yılda 50 bin hektar alanda rehabilitasyon çalışması yaptık. Terk edilmiş gibi duran bu rehabilite edilmiş ormanlarda, kendiliğinden binlerce fidan yetişti. 10 yıl sonra, rehabilite ettiğimiz alanlar çok güzel ormanlık alanlar haline gelecek. Denizli’deki dere havzalarını yeniden ele alıyoruz. Dere içlerindeki ıhlamur, kestane, ceviz, yabani meyveler gibi her türlü yapraklı ağaçların rehabilitasyonu gündemimizde” dedi.

Denizli’deki, büyük ağaçlandırma sahalarında, sulak dereler olmadığını söyleyen Oklu, bunun için ormanlık alanlarda 3-4 metre çapında 50-60 cm derinliğinde küçük su göletleri oluşturduklarını, bu göletlerin ormanlardaki doğal hayatın oluşması ve devamında da büyük katkı sağladığını anlattı.

Denizli’de son 30 yılın en yağışlı mevsiminin yaşandığına dikkat çeken Oklu, bu yağışlar sonunda 1.5 metre yüksekliğinde otların oluştuğuna dikkat çekerek, vatandaşlardan, 15 Ekim’e kadar ormanlık alanlarda ateş yakmamalarını istedi.

1 Haziran itibariyle yangın mevsimi başladığına dikkat çeken Oklu, en ufak bir kıvılcımın, büyük felaketlere sebebiyet verebileceğini belirterek, “Biz yangın emniyet yollarını açıyoruz, bu otlarla mücadelemizi sürdürüyoruz. Ama, özellikle Temmuz-Ağustos aylarında büyük yangınlara sebebiyet vermemek için vatandaşlarımızın da duyarlı olmasını istiyoruz. 15 Ekim’e kadar, kontrollü piknik alanları dışında ateş yakılmamasını istiyoruz” dedi.

 

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı