REKLAMI GEÇ

PAÜ, nükleer teknikler kullanarak leblebilik nohut üretecek

PAÜ, nükleer teknikler kullanarak leblebilik nohut üretecek

Denizli iklimi ve toprak yapısına uygun çerezlik ayçiçeği tohumu geliştirmesi yapan Pamukkale Üniversitesi, şimdi de nükleer teknikler kullanarak; Denizli’ye uygun, verimi yüksek nükleer nohut üretecek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Şubat 2020 Perşembe, 09:00

Ülke leblebi ihtiyacının yüzde 80’inin tek başına karşılayan ve buna karşın leblebilik nohut ihtiyacını karşılamakta zorlanan Denizlili üreticiler için Pamukkale Üniversitesi ‘Nükleer teknikler’ kullanarak devreye giriyor.

Daha önce Çal Meslek Yüksekokulu bünyesinde; Denizli iklimine ve toprak yapısına uygun, içi dolgun ve verimi yüksek çerezlik ayçiçeği yetiştirip hasat alan ve bu konudaki çalışmalarını sürdüren PAÜ’den üst düzey bir heyet, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ziyaret gerçekleştirdi.

ÇİN ÇEKİRDEĞİ İLE REKABET

Heyet içerisinde bulunan ve bilimsel çalışmaları yakından inceleyen Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili yerli ayçiçeği tohpumu sayesinde Çin çekirdeği ile rekabet edebileceklerini söylerken, “Bir taraftan ithalatın önüne geçerek döviz kaybının önlenmesi, diğer taraftan kendi yerli tohumlarımızı geliştirmek için Pamukkale Üniversitesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile beraber protokol düzenleme ihtiyacı duyduk. Amacımız yerli tohumları ıslah ederek hibrit tohumu gerçekleştirmek. Bunu yaparken Pamukkale Üniversitemizi de tohum geliştirme ve hibrit tohum üretebilir hale gelmesine katkı sağlamaktır” dedi.

NÜKLEER TEKNİKLER KULLANILAN NOHUT ÜRETİLECEK

Tefenlili, PAÜ ile birlikte leblebi üretimi için ihtiyaç duyulan nohutun da bilimsel olarak üretileceğini söylerken, “Dördüncü yılına girdiğimiz ‘Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi’ Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği hızla devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda hastalığa dayanıklı, verimi yüksek nohut çeşitler elde edeceğiz” diye konuştu.

‘ÜNİVERSİTE OLARAK TARIMIN DA YANINDAYIZ’

İnceleme gezisini değerlendiren PAÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağ ise şunları söyledi:

“Pamukkale Üniversitesi olarak bizler bu anlamda bilim, teknoloji, sağlık, sanayi alanında yaptığımız çalışmalar ile bilimin ürüne dönüşmesi sürecinde tarımı da göz ardı etmeyerek, bilimden elde ettiğimiz olumlu sonuçları, tarımda yaşanan teknolojik gelişmeler ışığında yöresel ürünlerimizin ıslahını ve verimliliğini arttırmada değerlendiriyoruz.”

HEYETTE KİMLER VARDI

İki şehirde gerçekleşen ziyaretlere; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Çal Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Aysel Yeşilyurt Er, PAÜ Tohum Islahı ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çelik, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Başkan Yardımcısı Halil Pekdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Özay Tanrıverdi, DTB Genel Sekreteri Ali Şahin, DTB ve Pamukkale Teknokent Hukuk Müşaviri Haluk Değirmenci  ve yetkililer katıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı