PAÜ’de Mantar Merkezi

PAÜ’de bulunan Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, misel üretim çalışmaları, mikroskobik yapı çalışmaları, havalandırma, nemlendirme ve ısıtma sistemlerinden oluşan kontrol sistemleri uygulanması ve araştırılması yapılıyor. Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gezer, mantarın, insan vücudu için çok önemli bir besin kaynağı olduğuna dikkat çekti.
/ DENİZLİHABER / 22 Ocak 2009 Perşembe, 01:00
Pamukkale Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gezer, mantarın insan vücudu için çok önemli bir besin kaynağı olduğuna dikkat çekerek, mantarda bulunan bileşiklerin ‘Sarcoma-180’ adı verilen tümörlerin gelişmesini yüzde 80 oranında durdurduğunu söyledi.
Protein miktarı yüksek, içeriğinde şeker ve yağ miktarı oldukça az olan mantarın, diyet için de ideal bir besin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gezer, “Yağ ve karbonhidrat miktarı düşük olduğu için kalp ve damar hastalıklarında tavsiye edilebilir. 100 gr mantarda bulunan protein oranı, aynı miktardaki sütteki protein ile eşdeğerdir. Ayrıca 100 gr mantardan alınan 2-5 gr protein, vücutta depolanmadan günlük olarak harcanırken, yine 100 gr hayvani gıdadan alınan 3-8 gr protein, vücutta depolanarak damar çeperinde birikir ve kalp-damar hastalıklarının sebeplerinden biri olabilir” dedi.
PAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kudret Gezer, aynı zamanda sakinleştirici özelliği olan mantarın içeriğindeki folik asidin, kansızlığa da iyi geldiğine vurgu yaparak, “Şeker hastalarının, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanların mantarı tüketmelerinde yarar vardır” dedi.
PAÜ’de Mantar Araştırma Merkezi
Pamukkale Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (PAÜMMER) laboratuvarında, misel üretim çalışmaları, mikroskobik yapı çalışmaları, havalandırma, nemlendirme ve ısıtma sistemlerinden oluşan kontrol sistemleri uygulanması ve araştırılması yapılıyor. Merkezdeki uzmanlar, Türkiye’de yenilebilir ve yenilemeyen 2500 mantar çeşidinin bulunduğu dikkate alındığında, merkezin çalışma esasının Türkiye’deki mantar çalışmalarının eksikliğini giderme amaçlı olduğunu vurguladı.
6 proje yürütülüyor
Merkez olarak yaptıkları çalışmalarda, Honaz İlçesi’nde 122, Başkarcı’da 100’den fazla mantar çeşidine rastladıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gezer; Buldan, Babadağ ve Denizli dışında Afyon ve Uşak’ta da çalışmalarını yürüttüklerini belirti. Türkiye’de mantar tüketiminin son yıllarda arttığını bunun nedenini de, insanların zehirli mantar konusunda bilinçlenmeye başlamasına bağlayan Yrd. Doç. Dr. Gezer, vücuda birçok yararı olan mantarın üretiminin ve tüketiminin artırılması amaçlı projeler geliştirdiklerini belirtti. Merkezin halen devam etmekte olan 2’si TÜBİTAK, 2’si üretime yönelik sanayi projesi, 2’si de BAP Projesi olmak üzere toplam 6 projesi bulunuyor.
Halkın güvenle mantar tüketebilmesi için kapalı ambalajlarda, Sağlık Bakanlığı onaylı mantar satışının olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gezer, kültür mantarının zehirli olmadığını insanların rahatlıkla tüketebileceklerini sözlerine ekleyerek, mantar satın alırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları şöyle sıraladı:
-Taze görünümlü, sıkı dokulu, temiz ve tombul olmalıdır.
-Parlak rengini ve canlılığını yitirmemiş olmalıdır.
-Belirli oranda nem içermeli ancak küf kokusu barındırmamalıdır.
-Pörsümüş, üzerinde yumuşak dokular oluşmuş mantarlar alınmamalıdır.
-Açık krem rengi ve beyaza yakın olan mantarlar satın alınmalıdır.
-Mantar ağzı hafifçe kapatılmış, kahverengi karton veya bez torbalar ile cam kaplarda buzdolabında saklanmalıdır.