Ruslar, yumurta ve beyaz et sektörünü inceleyecek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, “31 Ağustos’tan itibaren Rusya’dan yetkililer gelerek, yumurta ve beyaz et sektörümüzü incelemeye alacaklar” dedi.
/ DENİZLİHABER / 19 Ağustos 2009 Çarşamba, 23:29
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, Vali Yavuz Erkmen’i ziyaret etti. Denizli Tarım Müdürü Yusuf Gülsever’in de hazır bulunduğu ziyarette, Aydemir, başta Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat olmak üzere, yaş sebze ve meyve ihracatı hakkında bilgiler verdi.
‘Denizli, tarımda önemli mesafe aldı’
Denizlili olan Aydemir, Denizli’nin son yıllarda tarımsal alanda önemli mesafe aldığını ifade ederek, “Ülkemizde ekonomik gelişme hamlesi bakımından son derece saygın bir yere gelmiş olan Denizli’nin, bir mensubu olmaktan gurur duyuyorum. Denizli’nin son zamanlarda tarımsal alanda muazzam gelişmeleri olmuştur. Modern hayvancılık işletmeleri ve yatırımlarıyla, son derece güzel örnek çalışmalar gerçekleştirmiştir. Özellikle Acıpayam’daki son derece kaliteli damızlıklardan oluşan modern çiftliklerimizin, Denizli’nin tüm bölgelerine yayılmasını istiyorum. Denizli’nin tarımsal varlığı buna müsait. Denizli’nin toprak yapısı ve su kaynakları modern tarımcılığın gelişmesi için son derece müsait” dedi.
‘Denizli ile işbirliğine hazırız’
Denizli’nin çevre illerle de olan yakın iletişimi itibari ile yakın bir gelecekte Rusya Federasyonu’na yaş sebze ve meyve yönünden çok önemli bir kapı olacağını belirten Aydemir, “Yaş sebze ve meyve konusunda Denizli’nin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek Rusya’ya ihracatımızı en yüksek seviyeye taşımak bizim temel hedeflerimizden bir tanesi. Denizli’de meyvecilik ve diğer tarım alanında uğraş veren çiftçi kardeşlerimize artık bu konuda kendilerini geliştirmelerini, bizimle hareket ederek Rusya ve Avrupa’ya en kısa zamanda istenen normlarda ürün elde ederek, Denizlinin ticari yapısına ciddi katkıda bulunabileceklerinin müjdesini vermek istiyorum. Denizli artık Rusya’ya bir ihracat kapısı haline gelmiştir. Çok kısa zamanda her türlü tahlilin yapabileceği laboratuvarı hizmete sunuyoruz. Her türlü sağlık sertifikası düzenleme imkanına sahibiz. Yakın gelecekte modern mezbaha, modern çiftlik ve modern tarım anlayışının yerleştiğini mutlulukla göreceğiz. Biz bu konuda merkezi yönetim olarak Denizli ile işbirliğine her zaman hazırız” dedi.
‘Ruslar incelemeye gelecek’
30-40 yıldan Brucella ve Tüberküloz hastalıklarının ülkemizin ciddi bir problemi olduğunu, milyarlarca liralık sağlık giderine neden olduğunu, ayrıca toplumumuzu rahatsız ederek yaşam kalitesini de etkilediğini ifade eden Aydemir, “Bu iki hastalığa karşı Tarım Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak, yerel yönetimlerin desteği ile ülke genelinde Brucella mücadele programı başlatıyoruz. Bu hastalığa karşı topyekun aşılama sistemini getirerek, ülkemizde bu sorunu 10 yıl içinde bitirmek istiyoruz. Bunu şap hastalığında hemen hemen başardık. Kuş gribi ile verdiğimiz mücadele tüm dünya ülkelerinde takdirle karşılandı. Bizim ülkemizde halledilemeyecek hiçbir problem yoktur. Kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler, muazzam işbirliği ile bu hastalıkları 2020 yılına kadar ülkemizden çıkarmamız mümkün olacaktır. Bu sene beyaz etle şahlanışımız, yumurta ticaretinin 10 misli potansiyele ulaşması, bize bu müjdeyi vermektedir. 31 Ağustos’tan itibaren Rusya’dan yetkililer gelerek, yumurta ve beyaz et sektörümüzü incelemeye alacaklar. Bu konuda da çok önemli ekonomik kazanımları ülkemiz yakın bir gelecekte elde edecektir” diye konuştu.
Gıdayla ilgili şikayetler ALO 174 Gıda Hattı’na
Tarım ile uğraşan vatandaşlar için özel bir danışma hattı açtıklarını ifade eden Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir “14 Şubat 2009 tarihinde hizmete geçirdiğimiz “174 Alo Gıda” hattımızın halkımızdan tam destek görmesini istiyoruz. Her vatandaşımız cep ve ev telefonu ile her türlü tarımsal bilgiyi alabilecekler ve gıda ile ilgili her türlü istek ve şikayetlerini bu hattımızdan iletebilecekler” dedi.
‘İşbirliği içindeyiz’
Vali Yavuz Erkmen ise, Tarım Bakanlığı’ndan her zaman destek alındığını söyleyerek, “Amacımız hep birlikte gerek yerelde, gerekse Bakanlık olarak tarımsal alanda Denizli’nin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek. Çiftçimizin, üreticimizin daha çok kazanmasını, refah seviyesinin artmasını ve böylelikle ilimizin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla, her zaman Genel Müdürümüzle işbirliği içindeyiz” dedi.