REKLAMI GEÇ

Sektörün konusu tarım

Sektörün konusu tarım

Denizli Valiliği koordinatörlüğünde, ilgili kurumun eksikliklerini belirlemek, yapılması gerekenleri tespit etmek ve somut önerilerin değerlendirilmeye alındığı sektör toplantılarından “Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma” konulu toplantı yapıldı.

/ DENİZLİHABER / 23 Ocak 2010 Cumartesi, 17:52

Polisevinde düzenlenen toplantıya Vali Yavuz Erkmen, Vali Yardımcıları Mehmet Çapraz, Nevzat Sinan, Abdullah Acar, Muhsin Çatmadım, Mehmet Suphi Küsbeci ve İsmail Tezel, Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Aydın Tarım Reformu Bölge Müdürü Hasan Akbaş, Kaymakamlar, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, tarım sektörünün içinde bulunan resmi ve özel kurum yetkilileri, Daire Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri katıldı.
Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Denizli’de yapılan tarım çalışmaları ve Tarım İl Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Denizli’de 376.738 ha. tarım arazisi olduğunu söyleyen Gülsever, İlimizde 5 önemli ovanın olduğunu ve bunların Baklan Ovası 92.000 ha, Merkez İlçe ve Sarayköy ovası 55.000 ha, Tavas Ovası 50.000 ha, Acıpayam Ovası 45.000 ha ve Hambat Ovası 30.000 ha olduğunu söyledi.
Meyve sahalarında önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Yusuf Gülsever, Elma üretiminin hızla arttığını ve Ülkemizde ise üzüm üretiminde Manisa’dan sonra ikinci İl konumunda olduğumuzu belirtti. Toplulaştırma çalışmaları hakkında da bilgiler veren Gülsever, İl Özel İdaresi tarafından projesi tamamlanan alanın 38.928 ha., toplulaştırma çalışması devam eden alanın ise 6.134 ha. olduğunu söyledi. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından da projesi tamamlanan alanın 2.598 ha., proje ihalesi yapılan alanın da 22.000 ha. olduğunu sözlerine ekleyen Yusuf Gülsever, İlimizde toplulaştırma çalışmaları tamamlanan toplam alanın 41.526 ha., yapım aşamasında ve toplulaştırma çalışmaları devam eden alanın da 6.134 ha., proje ihalesi yapılan alanın ise22.000 ha. olduğunu söyledi.
Vali Yavuz Erkmen, İlimizin Türkiye’de yapılan toplulaştırma çalışmalarında en önde yer aldığını, tarım sektöründe her geçen gün sıkıntıların çözümlendiğini söyledi. Yapılan bu tür toplantıların ardından sonuçların alındığına dikkat çeken Vali Erkmen, Tarım ve hayvancılık ülkemizin temel sektörlerinin başında yer alıyor. Kalkınma Ajansı bütçesinin büyük bir kısmı desteklemeye verilecvek. Değişik konularda çağrıya çıkılacak ve destekleme yapılacak. Bize düşen şeylerde gücümüzü birleştireceğiz. Bu durumda çok iyi işler başarmış oluruz. Aksi taktirde herkes kendi bölgesinde iş yapmak isterse verimli olamayız. En kaliteli ürünler İlimizde yetişiyor. Amacımız, yerimizde saymak değil, daha ileriye gitmek. Elimizdeki imkanları kullanalım” dedi.
Aydın Tarım Reformu Bölge Müdürü Hasan Akbaş da, toplulaştırma çalışmalarında Türkiye çapında Denizli’nin önde olan bir İl olduğunu belirterek, Tavas İlçesinde 22.000 ha. alanın toplulaştırmasının yapıldığı, Acıpayam Ovasında ise 4800 ha. alanın ihalesinin bu yıl yapılacağını söyleyerek, Aydın Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Konuşmaların ardından katılımcılar tarım alanında yapılmasını düşündükleri önerilerini sundular. Katılımcıların önerilerinde, çiftçilere yönelik eğitim programlarının yapılması, tarım sigortaları konusunun daha çok yaygınlaştırılması, Tarım İlçe Müdürlüklerinde yaşanan personel eksikliğinin giderilmesi, Tarım müdürlüğünün denetim yetkisinin arttırılması, özellikle İlçelerde tarımsal danışmanların arttırılması, örtü altı sebze ve meyveciliğin yaygınlaştırılması, turizm ile tarımın birleştirilerek tarım bölgelerine turistlerin getirilmesi, dağ köylerinde keçi üretiminin planlı olarak teşvik edilmesi gibi konular öne çıktı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı