REKLAMI GEÇ

Seracılığa ilgi artıyor

Seracılığa ilgi artıyor

Acıpayam, Çameli, Serinhisar ve Tavas’ta yayla seracılığına ilgi arttı. Sera kurulumunun tamamlandığı 100 dekarlık alanda üretim başladı, yıllık 2 bin ton ürün, 7 milyon lira gelir hedefleniyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Mayıs 2016 Cuma, 17:04

Yaz mevsimi boyunca yaş sebze tedarikçileri taleplerini karşılamak için, yayla bölgelerindeki üretimlere yönelmesi yayla seracılığının da yaygınlaşmasını sağladı. Mart ve nisan aylarında dikilen domateslerin haziran sonunda hasatların başlayacağını ve piyasaya sürüleceğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyükşehirlerin domates ihtiyaçlarını yayla seracılığından karşıladığına dikkat çekti.

denizli-yayla-seraciligi-revacta-1

ACIPAYAM, ÇAMELİ, SERİNHİSAR VE TAVAS ÜRETİM MERKEZİ
Yaz dönemi yayla seracılığının sadece Batı Akdeniz’de değil, Anadolu’da rakımı 600 metre ve üzerinde olan birçok bölgede de ilgi gördüğünü vurgulayan Kutlu, “Denizli’de de Acıpayam, Çameli, Serinhisar ve Tavas’ta 2015 ve 2016 yıllarında yayla seracılığı faaliyetleri kapsamında sera yapımları artış gösterdi. 100 dekar seranın kurulumu tamamlandı. Kurulan sera alanı çok fazla olmamakla beraber bölge için artış potansiyeli yüksek. Ayrıca Çal’da 2015 yılında bağ alanlarında yaşanan don olayından sonra sera yapımları hızlandı” dedi.

DİKİMLER BAŞLADI
Yapımı tamamlanan seralarda mayıs ayında domates fidelerinin dikimlerinin yapıldığını söyleyen İl Müdürü Sezgin Kutlu, açıkta üretime göre sera üretiminde ürünlerin daha kaliteli, taşıma ve depolamaya dayanıklı, şeklinin ise düzgün, parlak, firesi az, ilaç kullanımını azaltan yöntemler olan biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri açıkta üretime göre daha etkili olduğunu belirtti.

2 BİN TON ÜRETİM 7 MİLYON LİRA GELİR BEKLENİYOR
Acıpayam, Serinhisar, Tavas ve Çameli’ndeki seralarda ilk hasadın dikimden 75 gün sonra yapılmasının beklendiğini açıklayan Kutlu, “Dekar başına ortalama 2 bin fide dikimi gerçekleşti. Aşılı çift gövde fide dikilen seralarda fide sayısı yarıya düşüyor. 9 ila 12. hafta arasında domatesin tepesi kesilerek, irileşmesi ve kırmızı rengi alması sağlanıyor. Domateslerin üretimi sonbahar aylarına kadar devam ediyor. Normal bir üretim sezonu sonunda yayla seralarından dekar başına 20-25 ton ürün alınıyor. Denizli’de yayla seracılığından 2 bin ton üretim ve 7 milyon liralık gelir sağlanması bekleniyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı