Tarım arazilerinde fare alarmı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, tarım arazilerinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tarla faresi popülasyonunda artışın gözlendiğini söyledi. Tarla faresine karşı mücadele başlattıklarını belirten Kutlu, çiftçilere 7 ton 200 kilo zehirli buğday dağıttıklarını ifade etti.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Aralık 2015 Cumartesi, 16:45
Denizli’de tarım arazilerinde bu yıl da tarla faresi popülasyonunda artışın gözlenmesi üzerine mücadele başlatıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçilere 7 ton 200 kilo zehirli buğday dağıttı.
Tarla faresiyle beslenen tilki, çakal, kartal, şahin, baykuş gibi hayvanların öldürülmemesi gerektiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, “Tarla faresi iki ayda bir ve her seferinde 6-10 arası yavru yapması ve doğan yavruların da üç ay sonra üremeye başlaması nedeniyle çok hızlı çoğalabilen bir zararlıdır. Tarım arazilerinde oluşabilecek zararı en aza indirmek için çiftçilerimize fosfür etkili madde içeren zehirli buğday dağıttık. Zehir buğdayı dağıtımız çiftçilere eğitim de verdik. 144 bin dekar tarım arazisine konulacak bu buğdaylar farelerin zehirlenip ölmesine neden olacak. Üreticilerimizin aynı anda tarlalarındaki fare deliklerine zehirli buğday bırakmaları mücadelenin etkinliği açısından önemli” diye konuştu.
Yorumlar
Zehir ile ölen fareleri yiyen tilki çakal baykuş vb. hayvanlar da ölüyor. Bu nedenle,zehili buğday esas çözüm değil. yaban hayatını korumak,yılan,baykuş,kartal, tilki vb. hayvanların yararlı hayvanlar olduğu, çiftçilerimize iyi anlatılmalı