REKLAMI GEÇ

Tarım ekipleri üzüm bağlarını inceledi

Tarım ekipleri üzüm bağlarını inceledi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanları, güneşten zarar gören üzüm bağlarında inceleme yaptı. Hasatın boyutunu ve nedenlerini tespit eden uzmanlar, hazırladıkları raporları valilik ve bakanlığa gönderdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Haziran 2016 Çarşamba, 15:35

Mevsim normallerinin çok üzerine çıkan hava sıcaklıkları tarımı vurdu. Yenicekent başta olmak üzere il genelindeki bir çok üzüm bağında güneş yanıkları oluştu, çiftçi perişan oldu.

Çiftçinin üzüm bağlarında güneş yanıklarıyla ilgili şikayetlerinin artması üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanları üzüm bağlarında kapsamlı bir inceleme yaptı.

Teknik ekiplerin gerçekleştirdiği incelemenin ardından bir değerlendirme yapan müdürlük yetkilileri, 18-23 Haziran 2016 tarihleri arasında sıcaklık ortalamasının 41.26 derece olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Aşırı sıcaklıklardan dolayı bağ sahalarında yapılan incelemede fenolojik olarak omcalar üzerinde salkımların tatlı su yürüme dönemine girmek üzere olduğunun gözlendiğinin ifade edildiği açıklamada, “Doğu ve batı istikametinde direkt güneşe maruz kalan salkımlar üzerindeki danelerde yer yer nekrozlar oluşmuştur. Bu nekrozlar herhangi bir hastalık ve zararlıdan kaynaklanmadığı tespit edilmiştir. Zarar gören alanlarda yapılan makroskobik incelemede, üreticinin geçen ve bu yılki uygulamaları, gübre kullanımı, toprak işleme, sulama, taç yönetimi, hormon ve kimyasal kullanımı ile üzüm çeşidine göre zararlanma oranının yer yer değiştiği gözlemlenmiştir. İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarının üretin sezonu içerisinde yapmış olduğu çiftçi tarla okulu, entegre ve kontrollü ürün yönetimi kapsamında yapılan eğitim çalışmalarında üreticiler omcanın taç yönetimi ve yeşil budamanın nasıl yapılacağı konularında bilgilendirilmiştir. Üreticiler, bağlarında daha fazla zarar görmemesi için uç alma, yaprak alma, sulama ve ilaçlamalarda daha dikkatli davranmalıdırlar” denildi.

Teknik elemanlar tarafından yapılan incelemelerin ardından hazırlanan raporların valilik ve bakanlığa iletildiğinin de belirtildiği açıklamada, gelişmelerin takip edileceği vurgulandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı