REKLAMI GEÇ

Tarım sigortalarında havuz sistemi

Bu seneye kadar, etkin olmayan tarım sigortalarını düzenlemek amacıyla, 5363 sayılı yasa ile tarım sigortalarına havuz sistemi getirildi. Sistem ile hasarlar ve risk yönetimi tek elden yönetiliyor.

/ DENİZLİHABER / 20 Temmuz 2007 Cuma, 00:00

Tarım Sigortaları Kanunu Çerçevesinde Yürütülen Devlet Destekli Tarım Sigortaları Uygulamaları hakkında, TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Haşim Altınözlü bilgi verdi. Altınözlü, cılız ve etkin olmayan tarım sigortalarını düzenlemek amacıyla, 5363 sayılı yasanın, tarım sigortalarına havuz sistemini getirdiğini belirterek, “TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu), devletin özel sektörle yaptığı bir işbirliği. Havuz sistemi ile hasarlar ve risk yönetimi tek elden yönetiliyor. Bu sistemde, denetim ve şeffaflık öne çıkıyor. TARSİM, tüm sigorta şirketlerinin birliktelik kurmak zorunda bırakıldığı, satış fonksiyonu olmayan ama bir sigorta şirketi gibi çalışmak zorunda bırakılan bir şirket. Tarım sigortaları havuzunda, hangi ilde olursanız olun ve hangi sigorta şirketine giderseniz gidin aynı fiyatla karşılaşacaksınız” dedi.

Bugüne kadar, sigorta şirketlerinin tarımdan uzak kaldığını ve riski az olan bölgelerde tarım sigortası poliçesi sattıklarını ifade eden Altınözlü, “50 yıllık geçmişi olan tarım sigortacılığı, ekilebilir tarım arazilerinin ancak yüzde 1’ini sigortalayan bir sistemdi ve hiçbir zaman Türk çiftçisinin doğal afet riskini azaltacak bir sistem olmamıştı. Bu kötü sistem sonrasında, devlet, 5363 sayılı yasayı çıkardı” diye konuştu.

Altınözlü, “Artık çiftçimiz, devletin tarım sigortalarına verdiği destek sayesinde, geleceğe daha güvenli bakabilecek. Devletin, tarım sigortalarına yapmış olduğu 2007 yılı için yüzde 50 prim desteği ile artık çiftçilerimiz tek geçim kaynağı olan ürünlerini, hayvanlarını ve seralarını sigortaladıkları takdirde, sigorta priminin yarısı ödeyecek, yarısı ise devlet tarafından karşılanacak” dedi. Altınözlü, Devlet Destekli Tarım Sigortaları’ndan, açık alanda üretim yapan çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olanlarının, sera üreticilerinden Örtüaltı Kayıt Sistemi’ne, su ürünleri üreticilerinden de Su Ürünleri Kayıt Sistemi’ne dahil olanların faydalanabileceğine dikkat çekerek, çiftçilerden bu sistemlerdeki bilgilerini güncellemelerini istedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı