REKLAMI GEÇ

Tütün dikim sezonu başladı, 5 ay sürüyor binlerce fide onlarca kez ellerinden geçiyor

Tütün dikim sezonu başladı, 5 ay sürüyor binlerce fide onlarca kez ellerinden geçiyor

Türkiye’nin tütün üretim rekortmeni Denizli’de üreticilerin tarladaki hummalı mesaisi başladı. Geçimlerini sağlamak için yaklaşık 5 ay boyunca uğraşan tütün üreticileri, umut olarak gördükleri fideleri, toprakla buluşturuyor.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 15 Mayıs 2021 Cumartesi, 11:43

Ünlü memleket şairi Ahmet Arif’in dizelerinde, “Tütünü bilir misin?/ “Kız saçı” demiş zeybekler / Su içmez her damardan / Yerini kolay beğenmez / Üşür naz eder…” diye bahsettiği, Denizli ve yöresinin yüzlerce yıldır geçim kaynağı olan tütünün tarladaki mesaisi başladı…

Kışın ortasında tohumların ‘ocak’ denilen mini seralarda filizlendirilmesiyle başlayan mesai yaz sonuna kadar sürüyor. Bu uzun mesai Denizli çiftçisinin ana geçim kaynaklarından birini oluşturuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; Denizli, Türkiye’de en çok tütünün üretildiği şehir… 2020’de Türkiye’nin genelinde üretilen 68 bin 244 ton tütünün 17 bin 112 tonu Denizli’de üretildi. Kentte 9 bin 900 üretici 230 bin dekar alanda tütün üretimi yapıyor.

Ocaklardan alınan fidelerin toprakla buluşma vakti de geldi… Denizli’de üretiminin yoğun olarak yapıldığı Kale, Tavas, Beyağaç, Güney, Buldan ve Çal ilçelerinde, tütün dikimine başlandı.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan çiftçiler ve mevsimlik tütün işçileri, traktöre takılan dikim makinesi ile fideleri toprakla buluşturuyor.

Makineye oturan işçilerin teker teker dikimini yaptığı fidelere daha sonra ise can suyu veriliyor. Yaklaşık 12 saat boyunca süren tütün dikimi işlemi havanın kararmasıyla sona eriyor.

ZORLU MESAİ 5 AY SÜRÜYOR
Kale’nin Gülbağlık Mahallesi’nde oturan çiftçi Yakup Demir, tütün üretiminin meşakkatli bir iş olduğunu söyledi. 5 ay boyunca tütün tarlasında çalışacaklarını kaydeden Demir, “Bizim zorlu mesaimiz başladı. Ramazan Bayramı’nın son gününde tütünümüzü toprağa dikiyoruz. Mevsim kurak geçiyor, yaz boyu su sıkıntısı yaşayacağız gibi görünüyor. Umarız yağmur yağar da çiftçinin mahsulleri verimli olur” dedi.

BİNLERCE FİDE ELDEN GEÇİYOR
Tarım işçisi Emine Çakır, yaklaşık bir ay sürecek dikim sezonu boyunca tütün dikimine gideceğini belirterek, “Saat 07.00’de tarlada işbaşı yapıyoruz. Traktöre bağlı olan makinenin üzerinde 12 saat çalışıp, fidanları toprakla buluşturuyoruz.  Akşama kadar diktiğimiz fidanın haddi hesabı yok. Binlerce fide elimizden geçiyor. Toz, toprağın içerisinde çalışıyoruz. 30 gün boyunca dikim işleri devam ediyor. Biz de tarlalara yevmiyeye gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı