REKLAMI GEÇ

Tütün sempozyumunda sigara molası

Tütün sempozyumunda sigara molası

Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi salonlarında düzenlenen tütün sempozyumunda ara verilince katılımcılar sigara molası verdi. Sempozyum konusuyla ters düşen sigara molası, işte böyle görüntülendi.

/ DENİZLİHABER / 3 Haziran 2009 Çarşamba, 20:59

Denizli İl Tütün Kurulu’nun düzenlediği, ”Tütünle Mücadele Sempozyumu”, Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu sempozyumda 15 dakika ara verilmesi ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu. Arayı fırsat bilen sigara tiryakileri kongre merkezinin dışına çıkarak sigara içti. Kendilerinin çekildiğini fark eden bazı katılımcılar ise gizlenmeye çalıştı.  Aranın ardından sempozyuma geçildi. Sempozyumda konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Adabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, ”Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanu”nun ilk defa 1996 yılında yürürlüğe girdiğini, 20008 yılında genişletilerek, kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklandığını belirtti. İl ve İlçe Tütün Kontrol Kurulları vasıtasıyla sigara yasağının denetlendiğini belirten Bilir, şunları kaydetti: ”Türkiye’de tütün kontrolü kanunu ilk defa 1996 yılında yürürlüğü girdi. 2008 yılında kanun genişletildi. İlk bölümü 2008 Mayıs ayında uygulanmaya başlandı. O tarihten bugüne kadar son derece olumlu gelişmeler yaşandı. Kamusal alanlarda sigara içilmemesi daha yaygın bir norm haline geliyor. Yasanın yenilenen ikinci bölümü, ikram endüstrisini içeren bölümü 19 Temmuz’da uygulanacak. İkram sektöründeki uygulama 2 açıdan çok önemli. Geçtiğimiz yıl içerisinde 70 bine yakın denetim yapıldı. Binin üzerinde kuruluşa ceza uygulandı. Her kuruma ceza uygulaması çok da önemli değil. Önemli olan, yasanın insanlarda norm kazandırması, toplumun yasaya sahip çıkmasıdır. polisiye tedbirler yerine, insanları bilgilendirerek, bunun önemine inanmalarını sağlamak daha önemlidir. Denetimler de yapılıyor.”< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

19 Temmuz tarihinden itibaren ikram sektöründe sigara yasağı getirilmesinin iki açıdan çok önemli olduğunu belirten Prof. Bilir, şöyle dedi: ”Restaurant, kahve, bar gibi yerlere gidenler ile, buralarda çalışanların sağılığını korumak bakımından çok önemli. Bu sektörde, 600-700 bin civarında çalışan var. Bir kahvehanede çalışan garson, günde 1 paket sigara içmiş gibi havayı solumaktadır. 19 Mayıs’taki uygulama bu anlamda da çok önemlidir” dedi.

Marmara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilm Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da, sigaranın zararlarını Türkiye’nin her tarafında anlatarak, bilinç oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.Türkiye’nin turizmden elde ettiği gelirleri, sigara ile kül ettiğini savunan Dağlı, şu bilgileri verdi: ”Türkiye’de 22 milyon kişi sigara içiyor. 20 milyar dolar zararı var Türkiye’ye. Hastalanıyoruz. Hastalanınca da bir o kadar para harcıyoruz. Turizm gelirlerimizin 20 milyar dolar olduğunu düşünürsek, bir senede turizm gelirlerimizin tamamını sigara ile kül ediyoruz. Para verdiklerimiz de, yurt dışından gelmiş sigara firmaları” dedi. Yasaya sahip çıkmanın vatanseverlik olduğunu belirten Dağlı, Türkiye’nin İngiliz, Japon ve Amerika’lı sigara fabrikalarına teslim edildiğini ileri sürerek, ”Sigara içmek yurt dışına para kazandırmak demektir. Emeğin yok edilmesidir. Bugün Türkiye pazarı, İngiliz, Japon ve Amerika Birleşik Devletleri’nin sigara fabrikalarına teslim edilmiş durumdadır. Buna dur deme zamanı gelmiştir. Türkiye’yi uzun yıllardır sigara endüstrisi sömürdü. Yasaya sahip çıkmak vatanseverliktir.” diye konuştu. Denizli Sağlık Müdürü Erdoğan Taş ise, 19 Mayıs tarihine kadar Denizli’yi ”dumansız hava afişleri” ile donatacaklarını ifade ederek, hedeflerinin 2012’yılına kadar Denizli’de 250 bin kişinin sigara bırakmasını sağlamak olduğunu söyledi.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı