REKLAMI GEÇ

“Üretici fiyatlardan sorumlu değil”

“Üretici fiyatlardan sorumlu değil”

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Gür, tarım ürünlerindeki hızla artan fiyatları, yalnızca kuraklıkla açıklamanın mümkün olmadığını, temel ürünlerin üretiminde girdi fiyatlarının sürekli artmasının bu artışın en temel sebebi olduğunu söyledi. Gür, “Artan girdi fiyatlarından üretici sorumlu tutulamaz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 13 Ağustos 2008 Çarşamba, 00:00

Gıda fiyatlarındaki artış ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Gür, bu artışlardan üreticinin sorumlu tutulamayacağını belirterek, siyasal iktidarı, tarım sektörünün giderek artan stratejik önemini dikkate alarak, tarım alanında gerekli yatırımları yapmaya çağırdı.

Orta ve alt gelir grubundaki vatandaşların tükettikleri başta ekmek, bulgur, pirinç, nohut, mercimek ve fasulye gibi temel bitkisel ürünlerin fiyatlarının çok önemli olduğunu belirten Gür, tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artışın sadece kuraklıkla açıklanamayacağını söyledi. Gür, “En önemli neden; bu temel ürünlerin üretiminde girdi fiyatlarının sürekli artması ve varolan desteklerin kesilmesine bağlı rekolte miktarlarındaki düşmedir. Ayrıca kuraklık bahanesiyle yaratılan spekülatif amaçlı fiyat artışları da unutulmamalıdır. Yine geçen yıl yaşanan spekülatif hareketler, eğer doğru ve yeterli önlemler alınmadığı takdirde, yaklaşan ramazan ayı bahane edilerek de daha fazla yaşanılabileceği göz ardı edilmemelidir” dedi.

‘Üretici, tüccarın insafına terk edildi’

Geçmişte, gıda ürünlerinde, kendi kendine yetebilen Türkiye’nin bugün bu ürünlerde dışa bağımlı hale geldiğini ifade eden Gür, “Devletin piyasadan çekinmesiyle, üretimimiz aracılarla baş başa kalmış, tüccarların insafına terk edilmiştir. Devletin üretici ve tüketici yararına piyasalar müdahale kurumlarının satılması ve var olanların da işlevsizleştirilmesi sonucunda, ayrıca spekülatif girişimlere de fırsat yaratmıştır” dedi.

‘Vatandaş, şikayetini bildirmeli’

Gür, vatandaşların, Ramazan ayı ve kuraklık bahanesiyle olası spekülatif hareketleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na şikayet etmesi gerektiğini söyledi. Gür, “Bu konuda maliye, gümrük ve yerel yönetimler denetimleri arttırmalı, TMO piyasaya ürün sürmeli, ayrıca rekabet kuru fiyat hareketlerini zamanında ve yerinde incelemelidir” diye konuştu.

‘Kaybeden üretici ve tüketici’

Market ve semt pazarlarındaki ürünlerin satış fiyatlarının yüksekliğinin, üreticinin daha fazla kazandığı anlamına gelmediğini de hatırlatan Gür, “Ürünün üreticisinin elinden çıkış fiyatı ile tüketiciye ulaştığı andaki en az 3-4 kat fiyat farklılığı üretici dışındaki kesimlere gitmektedir. Hep kazanan bu kesimlerdir. Kaybedenler üretici ve tüketicilerdir” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nce Haziran 2008 ayı için yaptırdığı tespitlere göre, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkların yaş sebze ve meyvede % 413, kurutulmuş ürünlerde % 185, baklagillerde % 235, pirinçte % 326’lara ve hayvansal ürünlerde % 212’lere kadar çıktığını hatırlatan Gür, “Bu rakamlar, fiyat artışlarının kaynağının üreticilerimiz olmadığını tüm çıplaklığı ile göstermektedir. Bu yapı üreticilerimiz içinde, tüketicilerimiz içinde sürdürülebilir bir yapı değildir. Bu yapıda üreticilerimizin etkin ve yetkin örgütlenmesinin gerçekleştirilmemiş olunmasının, pazarlama sistemimizi aracılar tarafından kontrol edilmesinin etkisi büyüktür” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı