REKLAMI GEÇ

Üretimin lideri Denizli, tütünden 365 milyon TL gelir bekliyor

Üretimin lideri Denizli, tütünden 365 milyon TL gelir bekliyor

TÜİK’e göre, 16 bin ton ile Türkiye’nin en çok tütününü üreten kent olan Denizli’de hasadın sonu yaklaşırken, gözler taşıya çevrildi. Tarım Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, 7 nevi (sınıflandırma) ile yapılacak alımlarda Birinci Nevi fiyatının 27-28 lira olduğunu söyledi, “Kent ekonomisine 365 milyon lira katkı yapacak” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Eylül 2020 Perşembe, 15:19

Türkiye’deki 68 bin ton tütünün 16 bin tonunu tek başına üreten Denizli’de hasadın sonuna gelindi. Son yaprakları da kırılan tütünler işlenmeye hazır hale getirilerek kurutuldu ve satışı bekliyor.

Denizli Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, tütün üretimi ile ilgili yaptığı değerlendirmede, bu yıl 10 tütün şirketinin üretici ile sözleşme imzaladığını söyledi, “İlimizde tütün üretimi yazılı sözleşme esasına göre yapılmaktadır. 2020 yılında 10 tütün şirketi sözleşme yapmıştır. Tütün şirketleri üretim döneminde kendi üreticilerine avans ödemesi yapmakta, üretimlerini takip etmektedirler. 7 nevi üzerinden yapılan sözleşmelerde ve 1. Nevi fiyatı 27-28 TL olarak yer almaktadır” dedi.

Erkaya, bundan sonraki süreci de şöyle aktardı:
“Üreticilerimiz Ekim ve Kasım aylarında tütünlerine tasnif ve kutulama işlemi yapacak, Aralık ayında şirketlerin kalite ve rekolte tespiti ile Ocak ayında alım ve ödeme işlemleri ile sona erecektir.

İlimizde üretilen İzmir menşe yaprak tütünler şark tipi (oryantal) tütün sınıfındadır. Bu tütünler aromatik ve kalite özellikleri yüksek tütün grubundadır. Ege Bölgesinde üretilen tütünlerin bir kısmı Ülkemizdeki sigara sanayisinde kullanılmaktadır. Geriye kalan kısmı ise ihraç edilmektedir.”

Erkaya, Denizli gayrisafi üretim değerlerine göre tütünün 3’ncü sırada yer aldığını belirterek, bu yıl kent ekonomisine 365 milyon TL gelir sağlayacağının tahmin edildiğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı