REKLAMI GEÇ

Bu uyarıyı dikkate alın

Bu uyarıyı dikkate alın

Buldan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Özgür Akkan, erken çiçek açan meyve ağaçlarının hava koşullarından olumsuz etkilenmemesi için üreticilere uyarılarda bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Mart 2016 Cumartesi, 10:39

Buldan’da son yıllarda don olaylarının sürekli yaşandığına dikkat çeken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Özgür Akkan, yaşanan don olayının meyve yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara yol açtığını belirtti.

Mart ayı içerisinde meyve ağaçlarının çiçek açmaya başladığını ifade eden Akkan, “Gerek Kapama bahçe şeklinde üretim yapan gerekse dağınık meyve ağaçlarına sahip üreticilerimizin İlkbahar geç donlarının zararlarından meyve ağaçlarının etkilenmesini önlemek amacı ile alabileceği tedbirler bulunmaktadır” dedi.

HAVA TAHMİN RAPORLARINA DİKKAT!
Üreticilere hava tahmin raporlarını iyi takip etmelerini öneren Akkan, çiçeklerin hava sıcaklığı eksi 1 dereceye, meyvelerin ise sıcaklık eksi 2 dereceye düştüğünde zarar gördüğünü, bunun önüne geçebilmek için ısının sıfır dereceye yaklaşması durumunda önlem alınması gerektiğini söyledi

SAMANIN BİRDEN YANMASI DEĞİL DUMAN ÇIKARTARAK YANMALI
Bahçede saman yakılmasının çiçeklerin ve meyvelerin dondan korunabilmesi için herkes tarafından rahatlıkla uygulanabilecek ve en etkili yöntemlerden biri olduğunu ifade eden Akkan, “Bu uygulama için meyve ağaçlarının sıra aralarına hakim rüzgar yönü arka tarafta olacak şekilde 15-20 kiloluk saman balyaları birbirlerinden 20-25 metre mesafeye yerleştirilir ve nemlendirilir. Hava sıcaklığı takip edilir. Sıcaklığın 1 veya 0 derece olduğu zaman yakılır. Dikkat edilecek husus, samanın birden yanması değil duman çıkartarak yanmasıdır. Burada amaç düşük sıcaklığı duman yardımı ile ağaçların üstüne doğru çıkarmaktır. Bu işlem sabah saatlerine kadar devam ettirilir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı