REKLAMI GEÇ

Yeni geliştirilen pamuk çeşitleri tam not aldı

Yeni geliştirilen pamuk çeşitleri tam not aldı

Pamukta verim ve kalitenin artırılması için geliştirilen iki yeni pamuk türü ile ilgili tarla günü düzenlendi. Ürünün yetiştiği bölgede gerçekleştirilen etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Mehmet Atmacaoğlu, 97 bin dekar alanda üretim yapıldığını ve 51 bin ton ürün beklendiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ekim 2019 Çarşamba, 12:54

Aşağışamlı’da düzenlenen tarla gününe Merkezefendi Kaymakamı Adem Uslu, İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Mehmet Atmacaoğlu, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Şimşek, İlçe Jandarma Komutanı Neşet Koca, Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, şube müdürleri, teknik personel ile vatandaşlar katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Mehmet Atmacaoğlu, yeni geliştirilen yerli pamuk çeşitlerinin yaygınlaştırılması projesi kapsamında Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce üretilen SC 2079 ve SC 2009’un demonstrasyonlarının kurulduğunu söyledi.

Denizli genelinde gerçekleştirilen pamuk üretimi hakkında bilgiler veren Atmacaoğlu, 2019 itibariyle yaklaşık 97 bin dekar alanda 51 bin ton kütlü pamuk rekoltesinin elde edilmesinin beklendiğini ifade etti. Üretimin yoğun olarak Merkezefendi, Sarayköy ve Pamukkale’de yapıldığını vurgulayan Atmacaoğlu, “Bu yılki pamuk üretim sezonu; iklim koşulları açısından uygun seyretmiş ve ekonomik seviyede verimi etkileyecek önemli bir hastalık ve zararlı etkisi yaşanmamıştır. Dekar başına ortalama verim tahmini 520 kilogram civarındadır” dedi.

Bölgede yaygın olarak ekilen diğer çeşitlerle, verim ve kalite özellikleri bakımından mukayese edilerek öne çıkan çeşitlerin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını vurgulayan Atmacaoğlu, “Özellikle Denizli’nin de içerisinde bulunduğu Ege pamukları ise kalite özellikleri bakımından standart olarak kabul edilmekte, tekstil sektörü tarafından öncelikli olarak tercih edilmektedir” diye konuştu.

Merkezefendi Kaymakamı Adem Uslu da stratejik öneme sahip ürünleri yetiştirmenin önemine dikkat çekerek, pamuğun stratejik bir ürün olduğunu söyledi, yerli tohum geliştirmenin önemini vurguladı.

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü, Pamuk Islah ve Genetik Bölümü Başkanı Süleyman Çiçek ise yeni geliştirilen pamuk çeşitleri SC 2079 ve SC 2009’un ürün verimi, çırçır randımanı, lif kalitesi, toprak isteği, hastalık ve zararlılara karşı mukavemeti gibi özelliklerini anlattı.

Etkinliğe katılanlar, önder çiftçi Osman Solak’ın pamuk tarlasında inceleme yaptı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı