REKLAMI GEÇ

Yer Kirazında Deneme Tamam

Yer Kirazında Deneme Tamam

Denizli Merkez, Tavas ve Çal ilçelerinden sonra Acıpayam ilçesinde de Yer kirazı (Physalis) denemesi olumlu sonuç verdi.

/ DENİZLİHABER / 5 Eylül 2009 Cumartesi, 17:06

2009 Nisan ayında Acıpayam merkeze 3 kilometre uzaklıktaki Pınaryazı (Selleri) köyüne dikilen 5 adet yer kirazı meyvesini verdi. Yaklaşık 1 metreye kadar boy atan yer kirazı meraklılar tarafından ilgiyle izleniyor. Özellikle seçici toprak istemeyen suyu ve güneşi seven bir bitki olan yer kirazının Acıpayam’da da ilgi görmesi bekleniyor. Meyvelerinin tadı ise birçok tropik meyve gibi hoş kokulu ve lezzetli. Acıpayamlı çiftçiler ilçe tarım müdürlüğünden bu konuda çalışma yapmasını isteyerek bilgilendirilmeyi beklediklerini söyledi.

Yer kirazı Güney Amerika’da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir bitki. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcı. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yöntemi olarak kullanılan bir meyve. Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımları da bazı ilaçların yapımında kullanılıyor. Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunuyor. Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendiriliyor. Yer kirazı, C, B1, B2, B3, Keroten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyve. Ayrıca Potasyum içeriği bakımından da zengin. Yine önemli miktarlarda B vitamini içeriyor. Yer Kirazı, içerdiği keroten sayesinde yaşlanmayı geciktirici etki de gösteriyor. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca metabolizmayı hızlandırıp, kan dolaşımını düzenliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı