REKLAMI GEÇ

ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN, BAKANLIĞIN İSMİNE İTİRAZI VAR

ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN, BAKANLIĞIN İSMİNE İTİRAZI VAR

ZMO Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür, 8 Haziran’da ismi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak değiştirilen, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın isminin, Tarım ve Gıda Bakanlığı olması gerektiğini savundu.

/ DENİZLİHABER / 29 Temmuz 2011 Cuma, 16:39

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür, 8 Haziran 2011 tarih ve 27958 sayılın mükerrer Resmi Gazete‘de yayımlanan 639 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kurulduğunu hatırlatarak, bakanlığın isminin ‘Tarım ve Gıda Bakanlığı’ olması gerektiğini savundu.

“Anlamakta güçlük çekiyoruz”
Gür, “Tüm dünyada tarım bilim dalı hayvancılık faaliyetini, tarım kavramının içerisinde ele almaktadır. Tarım genel olarak bitkisel ve hayvansal üretim olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki kesim arasında bütünsel bir ilişki ve denge bulunmakta birbirini beslemektedir. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasına tarım ya da eski adıyla ziraat denmektedir. Başka bir deyişle tarım insan gıdası olabilecek ve ekonomik değere sahip olan her türlü tarımsal, hayvansal ürünün bakım, besleme, yetiştirme, koruma ve mekanizasyon faaliyetlerinin tümü ile durgun sularda ya da özel alanlarda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin tümünü kapsamaktadır. Kısacası tarım; bitkisel ve hayvansal üretimin yanı sıra bu ürünlerin işlenmesini de içeren genel bir terimdir. Bu bağlamda, bakanlığın ismindeki tarımın yanına hayvancılığın eklenmesinin nedenleri anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

“Küçük köylülüğün tasfiyesi anlayışı yaşama geçiriliyor”
Gür, söz konusu kanunu, Bakanlığın, köyü ve köylüyü terk etmesinin belgesini oluşturduğunu belirterek, “Bu yaklaşım, esas olarak, bir süredir Bakanlığın siyasi ve bürokrasi ayağına egemen olduğu gözlenen küçük köylülüğün tasfiyesi anlayışının yaşama geçirilmesidir. Tarımı şirket işi yapmak ve köylüyü-üreticiyi üretim alanlarından koparmak amacına dayalı bu özentili modernite yaklaşımı, ne Türkiye ne de dünya gerçekleri ile uyumludur” dedi.

“Dışarıdan hizmet alımının artması anlamına geliyor”
Kanunun 7. maddesinin (c) fıkrasında, Bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü‘nün görevleri arasında, üretim ve satış yerlerinin kontrol ve denetimlerini yapmak veya yaptırmanın sayıldığını hatırlatan Gür, “Bu madde gıda denetimlerinin özelleştirilmesine imkân sağlamakta; bu da dışarıdan hizmet alımının artması anlamına gelmektedir” diye konuştu.

“Bilimsel veriler ‘Tarım ve Gıda Bakanlığı’ olması gerektiğini söylüyor”
Gür, “Tarım Bakanlığının, ‘köy işleri’ni bırakmasına ve adına ‘hayvancılık” teriminin eklenmesine ilişkin olarak, 60. Hükümetin Sözcüsü Sayın Cemil Çiçek, ‘AB ile de bağlantılı bir düzenleme’ demişti. Avrupa Birliği’nin konu ile ilgili otoritesinin ismi ‘Tarım ve Kırsal Kalkınma Direktörlüğü’dür. İngiltere, Macaristan, Polonya, Portekiz ve Romanya‘da ‘Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı’dır. ABD, Belçika, Çin, Hindistan, İran, İsveç, Letonya, Lüksemburg, Peru, Rusya ve Slovakya’da sadece ‘Tarım Bakanlığı’dır. Hollanda, İrlanda, İtalya, Slovenya ve Yunanistan’da ‘Gıda’; Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, İtalya, Polonya, Romanya’da ise ‘Orman’ terimine de yer verilmiştir.
Bilimsel veriler Türkiye’de ise ‘Tarım ve Gıda Bakanlığı’ olması gerektiğini ortaya koyuyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı