REKLAMI GEÇ

İşte Üzüm Güzelleri

İşte Üzüm Güzelleri

Buldan’a bağlı Yenicekent Beldesi’nde, 16. Tripolis Kültür ve Üzüm Festivali yapıldı. Festival’de, Üzüm Güzeli Yarışması da yapıldı. Yarışmada,birinciliği Nazlı İrem Afyonoğlu aldı.

/ DENİZLİHABER / 27 Temmuz 2009 Pazartesi, 19:37

Yenicekent’te 25-26 Temmuz 2009 tarihlerinde yapılan festivalin son günü etkinliklerine Vali Yavuz Erkmen de katıldı ve özel sektöre ait Üzüm işleme, depolama ve paketleme tesisinin açılışını gerçekleştirdi.
Tekel’den Yenicekent Belediyesi’ne devredilen atıl durumdaki Tekel Tütün Deposu, beldenin gelişmesi ve istihdam yaratılması için belediye tarafından, Yenicekent’li yatırımcı Hüseyin Özkurt’a 25 yıllığına kiralandı. Atıl durumdaki bina üzüm işleme ve soğuk hava tesisine çevrildi. 450 bin TL’ye mal olan ve yapımı altı ayda tamamlanan tesis günlük 80 ton üzüm işleme kapasitesine sahip ve 750 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 2 bin metrekare alana sahip.
Tesisin açılışına Vali Yavuz Erkmen, Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ali Çardakcı, İl Emniyet Müdürü Atilla Çınar, Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, Yenicekent Belediye Başkanı Nail Sancak ve vatandaşlar katıldı. Açılış kurdelasını protokol üyeleri ve vatandaşlarla kesen Vali Erkmen, tesiste incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Açılışın ardından Vali Erkmen ve protokol üyeleri bu yıl 16’ncısı yapılan Tripolis Kültür ve Üzüm Festivali’nin son gün etkinliklerine katıldılar. Festival dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Yenicekent Belediye Başkanı Nail Sancak, Yenicekent’te 30 bin dekar alanda 125 bin ton Çekirdeksiz Sultaniye Üzümü üretildiğini belirterek, “Üzümlerimiz erkenci ve kalitelidir. 15 Temmuz tarihinden sonra üzüm kesimine başlanmakta, üzümlerimiz Rusya, Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç edilmektedir” dedi. Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu da Yenicekent’te üretilen üzümlerin, Denizli’nin toplam üzüm üretiminin üçte birini oluşturduğunu belirterek, depolama imkânının yetersizliği dolayısıyla Yenicekent üzümünün arzu edilen değerden satılamadığını söyledi.
Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan da kendisinin de bağcılığın yaygın olduğu Güney ilçesinden olduğunu ve dolayısıyla bağcılığı tüm ayrıntıları ile bildiğini ifade ederek, “Festivaller sadece ürünün tanıtılmasından ibaret değildir. Festivaller yöre halkının bir araya gelerek kaynaşması anlamında da çok önemli bir faaliyet” diye konuştu. Vali Yavuz Erkmen, festivallerin amacının bir taraftan yöreyi tanıtmak, birlik beraberlik içerisinde bir araya gelip yörenin gerek kültür, gerek tarım ve gerekse sanayi anlamındaki özelliklerini tanıtmak olduğunu ifade etti. Vali Erkmen, “Festivaller birliği ve beraberliği arttırıcı olsun, değerlerimizi ön plana çıkarsın ve bu sayede bir taraftan tanıtım amacına hizmet etsin bir taraftan da üretimin sorunları tartışılarak bundan sonraki süreçte neler yapılması gerektiği konusunda da katkı versin. Hepimizin amacı bu” diye konuştu.
İHRACATTA YETKİ BELGELERİ DENİZLİ’DEN DE ALINABİLECEK
Üzümün bölge için çok önemli bir ürün olduğunu ve özellikle yaş sebze ihracatında çok önemli bir yer tutuğunu söyleyen Vali Erkmen, “Rusya’ya yapılan ihracat şimdiye kadar Türkiye’de 10 ilden alınan yetki belgesi ile yapılıyordu. Şimdi 11. il olarak Denizli ilave edildi. Bundan sonra yetki belgesini Tarım Müdürlüğümüzden alarak ihracat doğrudan Denizli’den yapılabilecek” dedi. Denizli’de Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılar Birliği’nin kurulması gerektiğine de dikkat çeken Vali Erkmen, “Bu sayede ilimizin her köşesindeki ürünü kendimiz pazarlayabiliriz” dedi.
Buldan ve Yenicekent bölgelerini turizmde de çekici bir bölge haline getirmek istediklerinin altını çizen Vali Erkmen, “Buldan’a gelen turistlere Buldan’ın dokuma kültürü ve mimarisini gösterirken burada da Tripolis’i göstermek istiyoruz. Bu birlikteliği sağlamak amacıyla burada yürütülen kazıların süresini önümüzdeki yıl daha da arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Üzüm Teşvik Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi. 33 üreticinin katıldığı yarışmada birinciliği Mehmet Yıldız, ikinciliği Ali Yurdakul ve üçüncülüğü de Elif Çatalkaya aldı. Dereceye girenlere ödülleri Vali Erkmen ve protokol üyeleri tarafından verildi. Üzüm Güzeli yarışmasında da birinciliği Nazlı İrem Afyonoğlu, ikinciliği Ayşen Ayaz ve üçüncülüğü Gülçin Avcı aldı. İsmet Kerem’in de 75 bin TL’ye ‘Üzüm Ağalığı’nı aldığı festivalde akşam da Muazzez Ersoy sahne alarak katılımcılara eğlenceli saatler yaşattı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı