REKLAMI GEÇ

Hayri Dev, barda sahne aldı

Hayri Dev, barda sahne aldı

UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülüne layık görülen 77 yaşındaki Köy Çalgıcısı Hayri Dev, artık türkü barlarda sahne alıyor. Denizli’de bir barda sahne alan Dev, genç nesle kendi müziklerini dinletmenin mutluluğu yaşadığını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 10 Şubat 2010 Çarşamba, 19:11

Denizli’de köy çalgıcısı olan ve Avrupa’nın hakkında filmler yaptığı 77 yaşındaki Hayri Dev, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülüne layık görülen, Türkiye’deki 7 insandan biri olma özelliğini taşıyor. UNESCO tarafından 2003 yılında kabul edilen, Türkiye’nin 2006 yılında taraf olduğu Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, kültürel mirasın belli unsurlarını yeniden yaşatarak yorumlayan bilgi ve beceriye yüksek düzeyde sahip olan, Türkiye’den seçilen 7 kişi içerisinde yer alan Hayri Dev, 2008 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak değerlendirilmişti. Denizli’de geleneksel kültürün önemli kollarından biri olan “Çam Düdüğü” alanında, yurt içinde ve yurt dışında yaptığı çalışmalardan dolayı Hayri Dev’e, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından da imzalanan “Teşekkür Belgesi” verilmişti.

Kendi yazdığı ve bestelediği türküleri ve kendine has oyunu ile dikkat çeken Dev, Karaman Kırı diye tabir edilen türküleri ile kendine özgü yorumunu izleyenlerine sunuyor. Bugüne kadar hep düğünlerde sahne alan 77 yaşındaki Usta Hayri Dev, artık barlarda sahne alıyor. Denizli’deki bir barda ilk kez sahne alan Dev, üç telli bağlaması ve çam düdüğü ile izleyenlerinin beğenisini topladı. İlk kez bir barda sahne alan ünlü sanatçı, ilk olarak kendini izlemeye gelen müşteriler ile sohbet etti.

Müziğin, yaşamında aileden gelen bir gelenek olduğunu belirten Dev, çobanlık yaparken söylediği parçaların bir anda meşhur olduğunu ve genç neslin sevdiğini belirtti. Barda ilk kez sahne aldığını belirten ünlü üstat, genç nesle bu tür türkülerin sunulmasının kendisisini çok mutlu ettiğini belirtti.

Hayri Dev’i dinlemeye gelen gençler ise büyük bir üstadı dinlemekten dolayı mutlu olduklarını söylediler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı