REKLAMI GEÇ

ÖDÜLLÜ SENARİST’TEN İLGİNÇ TESPİT

ÖDÜLLÜ SENARİST’TEN İLGİNÇ TESPİT

PAÜ’de düzenlenen senaryo yarışmasında jüri başkanı olan Senarist Önder Çakar, “Herkes izliyor, beğeniyor ve alkışlıyorsa izleyicimiz, bunu anlayabilecek donanımda olmadığını düşünüp kendini geliştirmeye çalışmıyor” dedi.

/ DENİZLİHABER / 30 Aralık 2010 Perşembe, 19:42

Pamukkale Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından düzenlenen Kısa Metrajlı Film Senaryo Yarışması ödül töreni 29 Aralık Çarşamba günü gerçekleşti. Pamukkale Üniversite öğrencilerinin, serbest konu ve teknikle başvurduğu yarışmanın jüri başkanlığını Yeni Sinemacılar’ın kurucularından; Takva, Maruf, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, Laleli’de Bir Azize ve Gemide filmlerinin senaristi, Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı ödülü, 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ni alan Çoğunluk filminin yapımcısı Önder Çakar, jüri üyeliklerini ise PAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Evyapan, Yrd. Doç. Dr. Erdal Akyol ve PAÜ Organizasyon Koordinatörü Uzman Özlem Özmen Ergenç ve Sinema Kulübü Senaryo Komisyonu yaptı. Jüri başkan ve üyelerinin değerlendirme toplantısının ardından PAÜ İ.İ.B.F. Konferans Salonu’nda Jüri Başkanı, ödüllü senarist Önder Çakar tarafından “Sinema ve Senaryo” konulu söyleşi gerçekleşti. Yarışmada dereceye giren ilk 3 öğrenci ödüllendirildi.

Sinema Kulübü adına konuşma yapan Ersoy Ateş, ilk kez bir senaryo yarışması düzenlediklerini, Önder Çakar’ın daveti kabul edip gelmesinin öğrencilere moral ve motivasyon sağladığını söyledi. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç’a öğrenci kulüplerine ve sinema etkinliklerine verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Mensubu olduğu “Yeni Sinemacılar” hakkında bilgi veren ödüllü senarist, sinemada farklı eğilimler olduğunu, kendilerinin belirli bir bakış açısı çerçevesinde “Yeni sinemacılar olarak filmler yaptıklarını anlattı, gençlere donanımlı olmalarının gerekliliğini hatırlattı. Sinemanın psikolojiden sosyolojiye, arkeolojiden hukuka farklı disiplinlerden beslendiğini hatırlatan Çakar, yarışmaya katılan öğrencilerin senaryoları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Çakar, senaryo yazmanın sihirli bir şey olmadığını, doğuştan gelen yetenek, ilham gibi şeylere inanmadığını, titiz, özenli çalışma yürütüp, donanımlı olarak ve cesur davranarak yazılabildiğine inandığını söyledi.

Son dönemlere kadar Türk Sinemasının uluslararası platformlarda temsiliyetine ve parmakla gösterilecek ödüle sahip olduğuna bakılacak olursa; son dönemde çok başarılı yönetmenlerin bulunmasının, uluslar arası platformlarda sinemacıların ülke sinemasını başarıyla temsil etmesinin, ödüllü sinemacıların ve filmlerin yurtdışında çok izlenir olmasının önemli olduğunu kaydetti.
Yurtdışında çok izlenen filmlerin Türk izleyicilerinin bazıları tarafından “sıkıcı” bulunmasını değerlendiren Çakar, “çoğu izleyici sıkıcı derken tüm dünya izliyor, beğeniyor ve alkışlıyorsa izleyicimiz bunu yönetmenin, senaristin, filmin başarısızlığı olarak görmek yerine neden bunu anlayabilecek donanımda olmadığını düşünüp kendini geliştirmeye çalışmıyor?” diye konuştu. Sinemanın kolektif olduğunu ifade eden Çakar evde tek başına film izleyip gelişen teknolojik imkanlardan yararlansalar da öğrencilere sinema salonlarına gitmelerini, bunun sosyalleşme için önemli olduğunu söyledi.
Çakar, söyleşinin ardından yarışmaya katılan tüm senaryo yazan öğrencilerle özel olarak görüştü, eleştiri ve önerilerini paylaştı.

Pamukkale Üniversitesi adına konuk senariste hediyeler sunuldu. Yarışmada ilk 3’e giren öğrenciye mp4 çalar, DVD Seti, Sinema kitapları eğitim seti ile kupaları verildi. Ödüllü senaryoların, Sinema Kulübü ekibi tarafından kısa metrajlı filminin çekilmesi planlanıyor.

Senaryo Yarışması 1.si ——— İki Dostun Bir Günü —————- Berkant Gültekin
Senaryo Yarışması 2. si ——– Ölüm Günü—————————- Mehmet Bozkurt
Senaryo Yarışması 3.sü——— Sus————————————– Derya Eşen

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı