REKLAMI GEÇ

Travel Turkey Fuarı’na, Denizli damgası

Travel Turkey Fuarı’na, Denizli damgası

İzmir’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuar ve Konferansı’na, Denizli ‘onur konuğu il’ olarak katıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı fuarda, Denizli’nin fuar standı büyük ilgi gördü.

/ DENİZLİHABER / 11 Aralık 2009 Cuma, 18:52

Turizmcilerin 2010 yılının rotasını çizen ve Dünya’daki tüm turizmcileri İzmir’de buluşturan fuar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile İZFAŞ, Hannover-Messe International ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) işbirliğiyle düzenlendi. Fuarın onur konukları Denizli ve Bosna Hersek olurken, yaklaşık 140 uluslararası turizm satın almacısı, özel konuk statüsüyle geldi. Fuara 17 ülkeden katılımcı, 13 ülkeden de satın alma heyeti geldi.

Fuara KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, KKTC Turizm Bakanı Ersan Saner, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Onur Konuğu İl Denizli Valisi Yavuz Erkmen ve eşi Nevhilal Erkmen, Afyon Valisi Haluk İmga, Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Afyon Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, RATA -Rusya Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Sergei Spilko, ASTA- ABD Seyahat Acentaları Birliği Komite Başkanı Elizabeth Culkin, Onur Konuğu Saraybosna Kantonu Başkanı Denis Zvizdic ve çok sayıda davetli katıldı.

Travel Turkey’in açılış töreninde konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, daha önce aldıkları kararla, fuarın 10 yıl süreyle İzmir’de yapılmasını planladıklarını hatırlatarak, bu süre sınırlamasını kaldırdıklarını ve fuarın sürekli olarak İzmir’de düzenleneceğini söyledi. Daha önce İstanbul’da düzenlenen Travel Turkey’in, üç yıldır İzmir’de yapıldığını kaydeden Ulusoy, fuarın İzmir’de devam etmesi kararında İzmir’in başarısının etken olduğunu vurguladı.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, fuarın ilk düzenlendiğinde bu kadar katılımın olabileceğini düşünmediklerini ancak, 2007’de 185, 2008’de 324, bu yıl krize rağmen 430 katılımcının bulunduğunu ve 20’yi aşkın ülkenin fuara katıldığını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, İzmir’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Travel Turkey Fuarı’na katılımın her geçen yıl arttığına dikkat çekti. Fuarların bir ilin turizm açısından tanıtılması için önemli olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, İzmir’in turizm çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli turizminin sadece Pamukkale ile ibaret olmadığını söyleyerek, “Biz Denizli olarak bu fuarda onur konuğu olarak yer almaktan büyük mutluluk ve onur duyduk. Denizli, ülkemizde turizm alanında çok önemli bir kentimiz. Ülkemizin her tarafı tarih ve kültür kokuyor. İşte bizim bunları bir araya getirip sunmamız gerekiyor. Bu fuarda da o amacın gerçekleştirileceğine yürekten inanıyorum. Bu fuar, dünyadaki turizm hareketine de katkı sağlayacaktır. Denizli olarak bizim amacımız burada bir farkındalık yaratmaktır. Denizli denince, akla ilk olarak Pamukkale geliyor. Pamukkale ülkemizin bir gururudur. Bunu bütün dünya bilmektedir. Ama biz şunu biliyoruz ki Denizli yalnız Pamukkale ile turizm alanı değil. Laodikya inanç turizminin gerçekleştiği yerlerin başında gelmektedir. Sağlık, doğa turizmiyle, yamaç paraşütü şampiyonaları ile Denizli’de her türlü turizmin yapılmasına imkan sağlanmıştır. Denizli’ye yılda 2 milyona yakın kişi geliyor. Bu küçümsenmeyecek bir rakamdır, ama amaç bunu ilk etapta ikiye katlamaktır” dedi.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Travel Turkey Fuarı’nı, Türkiye’nin gururu olan bir organizasyon olarak gördüklerini söyleyerek, “İzmir 600 kilometreyi aşan kıyı bandıyla kıyı turizmini en iyi sunan şehirlerinden biri. Faaliyetlerde hedefimiz, İzmir’i uluslararası tanınırlığa sahip bir dünya kenti yapmaktır. Tüm tanıtım organizasyonlarını kullanmaya gayret gösteriyoruz. Amacımız İzmir’in sahip olduğu potansiyeli daha iyi kullanmak” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Dünya, ekonomik kriz ve çeşitli salgın hastalıkların getirdiği tereddütler yaşadı. Dünyanın önde gelen 10 turizm ülkesinin dokuzu yılı eksiyle kapadı. Elimizde Ekim 15’e kadar veriler var. Türkiye, dünyanın en önemli gelişmiş turizm ülkesi. 10 ülke arasında, sadece Türkiye ziyaretçi sayısı ile 2009’u artıyla kapattı. Diğer ülkelere göre gelir açısından da daha iyiyiz. Türkiye dünyanın temel turizm ülkelerinden birisi haline gelmeye başladı. Özverili çalışmaların sonucunda bunu başarıyoruz. Yapılan girişimleri destekliyoruz. Bütün yükü sektörde çalışan arkadaşlarımız sırtlıyor. Türkiye turizmini kıyı turizmi ve yaz turizmi olmaktan çıkarmaya, daha uzun mevsimler ve ülke sathına yaymaya çalışıyoruz” dedi.

Travel Turkey’in Türkiye’nin bütününe, batı bölgesine hitap eden bir turizm fuarı olduğuna dikkat çeken Bakan Günay, “İzmir bir merkez. Çevresinde tarih, doğa, kültür, müzik, yaşayış, damak tadı zenginliği var, sivil mimarlık örnekleri var. Doğu Akdeniz’in ve Türkiye’nin dikkatini buraya çekmeye çalışıyoruz. İzmir’in önemli büyük potansiyelleri var. Şu anda bulunduğu yer olması gerekenin altında. 1 milyon civarında turist geliyor. Ayvalık’tan Bodruma kadar, Isparta’yı, Burdur’u, Aydın’ı, Denizli’yi içine katarak Ege destinasyonu olarak bakarsanız Türkiye potansiyelinin 3’te birini taşımalı. Antalya 3’te birini taşıyor. Tarihe, arkeolojiye, sivil mimarlık örneklerine sahip çıkma çalışmalarını öncelikli görevlerimizin arasında sayıyoruz” diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Türkiye turizminin, ekonominin gelişimini görmek, izlemek bizlere de güven veriyor. Türkiye’nin ekonomik, turistik gelişimini elbette dış ilişkilerinde de sağladığı başarılar daha da güçlendiriyor” dedi.

Konuşmaların ardından Anadolu Ateşi Dans Grubu muhteşem bir dans gösterisi ile davetlilere hoş dakikalar yaşattı. Dans gösterisinin ardından, fuarın kurdelesi, protokol üyeleri tarafından kesildi. Ardından, davetliler ve protokol üyeleri stantları gezdi. Stantlar içinde en büyük ilgiyi Denizli standı gördü. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve diğer protokol üyeleri Vali Yavuz Erkmen’in ev sahipliğinde Denizli standını gezdiler. Stantta bulunan ürünleri tek tek inceleyen protokol üyeleri uzun süre Travel Turkey Fuarı’nın onur konuğu ili olan Denizli’nin standındaki ürünler hakkında bilgi aldılar. Vali Yavuz Erkmen, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve diğer protokol üyelerine, Denizli hatırası olarak Terakota ve dokuma ürünleri hediye etti.

TRAVEL TURKEY FUARI’NDA
DENİZLİ SUNUMU YAPILDI
İzmir’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Travel Turkey Fuarı’nın ikinci gününde, onur konuğu İl olan Denizli, katılımcılara tanıtıldı. Denizli, tarihi, turistik, kültürel ve ticari anlamda Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin tarafından düzenlenen sunumla tanıtıldı. Fuar merkezinde düzenlenen tanıtım sunumuna Vali Yavuz Erkmen ve çok sayıda katılımcı katıldı. Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin tarafından yapılan sunumda, Denizli’nin turizm çeşitliliği anlatılarak inanç ve kültür turizmi, jeotermal turizm, yayla turizmi, mağara turizmi, botanik turizm, turizm amaçlı sportif turizm, Pamukkale, Laodikya, Denizli merkezi, Buldan Babadağ, alışveriş merkezleri ve fuar merkezleri gibi Denizli’nin önemli turizm konuları tanıtıldı. Çardak Havaalanı’nın serbest müsaadeli hale geldiğini sözlerine vurgulayan Vali Yavuz Erkmen ise bu sayede havaalanının turizme daha çok katkı vereceğini dile getirdi.
Fuarın ikinci gününde, Denizli standında Kızılcabölük ürünlerinin sergilendiği bir defile de düzenlendi. Büyük ilgi gören defilede, tekstil ürünleri katılımcılara renkli görüntülerle tanıtıldı.

FUAR HAKKINDA BİLGİ
Turizmcilerin 2010 yılının rotasını İzmir’de çizdiği Travel Turkey Fuarı 10-13 Aralık 2009 tarihleri arasında, Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda düzenleniyor. Travel Turkey İzmir Fuar ve Konferansı, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda turizm temsilcisini İzmir’de buluşturdu.

İZFAŞ, Hannover-Messe International ve TÜRSAB işbirliğiyle organize edilen fuarın bu yıl 17 ülkeden 430 katılımcısı bulunuyor. Onur konukları Denizli ve Saraybosna Kantonu (Bosna Hersek) olurken; Travel Turkey İzmir’e yaklaşık 140 uluslararası turizm satın almacısı özel konuk statüsüyle geldi.

17 ÜLKEDEN KATILIMCI, 13 ÜLKEDEN SATIN ALMA HEYETİ
ABD, Almanya, Azerbaycan, Brezilya, Bosna Hersek, Ermenistan, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, İngiltere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Slovakya, Suriye, Tayland, Tunus, Yunanistan’ın katılımcı olarak yer aldığı fuara 13 ülkeden de satın alma heyeti gelecek.

Türk Hava Yolları ve Hilton İzmir destekleriyle gerçekleştirilen Hosted Buyer Programı kapsamında, Çin, Hırvatistan, İran, Kuveyt, Libya, Rusya, Senegal, Sırbistan, Slovenya, Suriye, Yunanistan’dan satın alma heyetleri konaklama ve ulaşım masrafları karşılanarak İzmir’de ağırlanacak. Ayrıca “Onur Konuğu” Saraybosna Kantonu (Bosna Hersek)’den ve ABD seyahat acentaları birliği ASTA’dan heyetler fuarı ziyaret edecek.

Bu yıl yapılacak bir başka uygulama ise Türkiye’deki turizm profesyonellerine yönelik olarak düzenlenecek Turizm Heyetleri Programı. Bu özel program kapsamında Kuşadası, Marmaris, Denizli, Samsun gibi merkezlerden, bölge ticaret odaları ve birlikleri aracılığıyla gelecek davetliler fuarı ziyaret edecek.

Yurtdışı satın almacıların katılımıyla düzenlenecek B2B workshop aktivitesi ve uluslararası konferans programları da yerli turizm profesyonellerine yeni iş bağlantıları kurma olanağı sunacak.

2008 yılında düzenlenen fuara 324 firma katılmış, dört gün süreyle gerçekleşen organizasyonu 34 ülkeden 12.534 kişi ziyaret etmişti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı