REKLAMI GEÇ

Atatürk Denizli’ye Menemen Olayları yüzünden mi geldi?

Atatürk Denizli’ye Menemen Olayları yüzünden mi geldi?

Siyasetin gündemindeki “Dindar” tartışmalarında Başbakan Erdoğan’ın tekrar dikkat çektiği Menemen Olayları, Denizli için de tarihi önem taşıyor. Zira Mustafa Kemal Atatürk’ün 1931’deki Denizli ziyaretinin perde arkasında tarih araştırmaları “Menemen Olayı”nın yattığına işaret ediyor.

/ DENİZLİHABER / 13 Şubat 2012 Pazartesi, 16:17

Siyaset kazanı son günlerde iyiden iyiye kaynıyor. “Dindar Gençlik” tartışmaları iktidar ve muhalefet partilerinin liderleri arasında sert tartışmalara yol açıyor. Tartışmaların taraflarından Başbakan Erdoğan dün yaptığı açıklamada Dindar polemiğine yönelik ana muhalefet partisini eleştirirken Menemen Olayları’na dikkat çekip 1909’dan bu yana ayni zihniyetin konuyu temcit pilavı gibi ülkenin önüne getirdiği iddiasında bulunarak, “Menemen’de de aynısı oldu” diye konuştu.

Manisa’da yaşanan Menemen Olayları, Ege’yi ve çok tabii ki Denizli’yi de yakından ilgilendiriyor. Keza Atatürk’ün 4 Şubat 1931 tarihinde gerçekleştirdiği Denizli ziyaretinin altında da Menemen Olayları’nın yattığı tarihi belgelerce işaret ediliyor.

Denizlihaber.com, tam bu noktada Denizli Belediyesi Sanat Merkezi’nin tarihindeki yangınlar ve Müftü Ahmet Hulisi Efendi’nin Atatürk’ün Denizli ziyaretine katılmadığına dair tarihi belgeleri okuyucularımızla paylaşan Araştırmacı Yazar Mimar Hüsamettin Ataman’ın kapısını çaldı.

EGE GEZİSİ KRİTİK BİR GEZİ
Ataman’a göre belgeler Atatürk’ün Denizli ziyaretini tek başına değerlendirilecek bir ziyaretten daha önemli kılıyor. Çünkü Atatürk, Menemen olaylarının hemen arkasından büyük bir Ege gezisi düzenliyor. İzmir, Aydın ve Denizli’yi kapsayan Ege gezisi, Menemen Olayları faillerinin infaz edildiği döneme rastlıyor.

MENEMEN OLAYLARI
Menemen Olayları diye bilenen ayaklanma Manisa’nın Menemen’ ilçesinde 23 Aralık 1930’da çıktı.
‘Din elden gidiyor, şapka giymek gavurluktur’ diye yeşil bayrak açıp sokaklarda dolaşan bir grup gösterici kendilerine engel olmak isteyen Yedek Subay Öğretmen Kubilay’ı başını keserek şehit ediyor. 29 Ocak 1931’de mahkemeye çıkan37 zanlı hakkında idam hükmü veriliyor.

TBMM’YE OLAYLARI DENİZLİ MİLLETVEKİLİ TAŞIDI
Olayları ve etkilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine, aralarında Denizli Millet Vekili Mazhar Müfit (Kansu) Bey’in de bulunduğu 42 milletvekilinin imzalı soru önergesiyle taşınıyor. Hüsamettin Ataman, Mazhar Müfit Bey’e dikkat çekiyor. Kaldı ki kendisi Sivas Kongresi’nde Denizli’yi temsil eden 4 delegeden biri. Mazhar Müfit aynı zamanda Heyeti Milliye üyeliği de yapıyor.

CUMHURİYET’İ İLK DUYAN İSİM
Mustafa Kemal Atatürk’ün Mazhar Müfit Bey’e oldukça güvendiğinin altını çizen Ataman, bu güvenine en iyi örnek teşkil edebilecek şu bilgiyi de paylaşıyor; “Elimizdeki verilere göre Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyeti kurmak istediğini lik kez Erzurum Kongresi’nin yapıldığı akşam Mazhar Müfit Bey’e söylüyor”

DENİZLİ VEKİLİ TBMM’DE KONUŞUYOR
Meclis Başkanlık Divanı üyesi ve Denizli Milletvekili Mazhar Müfit Bey, TBMM Tutanaklarına göre Menemen Olayları’na yönelik bir konuşma yapıyor. Sonradan soy ismi Kansu olacak Mazhar Müfit Bey, TBMM’de yaptığı konuşmada olayın sıradan bir tepkiden daha ziyade Cumhuriyet’in temel değerlerine yönelik bir organize saldırı olduğuna dikkat çekiyor. Kubilay’ın önce öldürülüp ardından tam 20 dakika kör bir bıçakla başının gövdesinden ayrıldığı ayrıntısına veriyor ve Menemen Olayı’nı gerçekleştirilenlerin nasıl bir öfke içinde olduğuna dikkat çekiyor.

O KONUŞMANIN TAM METNİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

ATATÜRK DENİZLİ’YE MENEMEN MESAJI VERDİ!
Atatürk 31 Ocak 1931’de ilk olarak İzmir’e geldi. İzmir’de 3 gün kalan Atatürk 3 Şubat’ta Aydın’a geçti. O gün Menemen Olayları’nın faillerinden 36’sının infazı gerçekleştirildi. Bir gün sonra yani 4 Şubat’ta Denizli’ye gelen Atatürk, bu geziyle Manisa’nın yakın komşu illerinde nabız yokluyor. Ataman’a göre Mustafa Kemal, benzer olaylarda da aynı taktiği izliyor. Olaylı kentin komşularına giderek daha yenice kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ağırlığını en üst düzeydeki isim olarak gösteriyor. Ayrıca mesaj verilmesi gereken kurumlara bizzat ilk ağızdan devletin mesajını iletiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı