REKLAMI GEÇ

Torun Müftüler’den ilginç çıkış

Torun Müftüler’den ilginç çıkış

Müftü Ahmet Hulisi Efendi’nin torunu eski vekil Haluk Müftüler, milletvekilliği döneminde yayınlanmış iki ayrı kitabın aksine Denizlihaber.com’un gündeme taşıdığı Ataman’ın araştırmasını DRT’de yalanladı. Ataman, bu yalanlamanın ardından “İddiaları ben değil Haluk Müftüler’in milletvekilliği yaptığı döneminde yayınlanan iki önemli eser dile getiriyor. Ayrıca Müftüler, bu iddialardan birini kendi yazdığı kitapta da doğruluyor” yanıtı verdi.

/ DENİZLİHABER / 10 Şubat 2012 Cuma, 12:40

Arıştırmacı yazar Mimar Hüsamettin Ataman elindeki belgeler doğrultusunda Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin Atatürk’e kırgın olduğu için Ata’nın Denizli ziyareti sırasında karşılama törenine katılmadığını açıklamış, bu araştırmayı Denizlihaber.com ÖZEL HABER logosuyla gündeme taşımıştı. DRT’de yayınlanan Haberin Merkezi programına katılan Kuvay-ı Milliye Reisi Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi’nin torunu Haluk Müftüler, ilginç bir çıkışta bulunarak bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

MÜFTÜ ATATÜRK’E KIRGIN DEĞİLMİŞ
DRT’de yayınlanan Haberin Merkezi programına katılan Müftü Efendi’nin torunu Haluk Müftüler bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Müftüler, “ Atatürk’ün Denizliye gelişi 4 Şubat 1931. Dedemizin o tarihte Atatürk’ün Denizli ziyareti sırasında karşılama törenine katılmadığı ve daha sonrada görüşmediği doğrudur. Dedemiz Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi zaten o yıl içerisinde 1931 yılında vefat etmiş. Ben, baba ve amcalarımdan dinlediğim kadarıyla Ahmet Hulusi Efendi, Ata’nın Denizli ziyareti sırasında kalp rahatsızlığı olduğu için evinde hasta yatıyormuş ve Atatürk’e selam göndermiş. 15 Mayıs’ta Bayramyeri’ndeki nutku ile Milli mücadelenin ilk kıvılcımını çakan kişi Ahmet Hulusi Efendi’dir. Böyle bir destek verdiği kişiye neden dargın olsun. Sultan Vahdettin’e bağlı olan Şeyhülislam Dürrizade’nin, Mustafa Kemal’i ve Kuvayı Milliye’yi vatan haini ilan eden fetvasına karşı Ankara Müftüsü Rıfat  Efendi’nin hazırladığı Mustafa Kemal Paşa’yı ve Kuvayı Milliye’yi destekleyen bildirisini ilk imzalayanlar arasında Müftü Hulusi Efendi de bulunmaktadır. Ayrıca 15 Mayıs’ta Bayramyeri’nde Denizlilere yaptığı konuşmada bu fetvayı tanımadığı söylemiştir. Ben bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum” dedi.

MÜFTÜ İTTİHATÇI DA DEĞİLMİŞ
Yerel Tarihçi Mimar Hüsamettin Ataman, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin İttihat ve Terakki Partisi’nin Denizli’deki temsilcisi olduğunun da bu belgeler arasında olduğunu belirtmişti. Ataman,”İttihat ve Terakki Partisi’nin İzmir Temsilcisi ve Ege örgütlenmesinden sorumlu ismi Celal Bayar’dı. Bayar’ın kendi anılarını kaleme aldığı kitapta, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’yi, Denizli’ye gelerek İttihat ve Terakki Partisi’ne dahil ettiğine yer verdi” demişti. Haluk Müftüler, bu iddianın da gerçeği yansıtmadığını belirterek “ Dedemiz Müftü Ahmet Hulusi Efendi Milli mücadelede başrolü oynayan kişilerden olmasına karşın katiyetle siyasetten uzak durmuştu. Hatta Celal Bayar’ı ziyaretimizde bize kendi ağzından Ahmet Hulusi Efendi’yi Atatürk’ün bizzat kendisinin Meclise çağırdığı halde gelmeyi kabul etmediğini ve ‘Benim görevim artık bitti. Dinim ve ülkem kurtuldu. Ben bir din adamıyım’ dediğini aktarmıştı” dedi.

KEŞKE BENİ ARASAYDI!
Oysa Haluk Müftüler’in bu son açıklamaları, Mimar Hüsamettin Ataman, Müftüler’in eksik bilgilerle yaptığı açıklamayı talihsizlik olarak değerlendirdi. Müftü Hulisi Efendi’nin Kurtuluş Savaşı Mücadelesi için son derece önemli bir isim olduğunun altını çizen Ataman, ortaya atılan bilgelerin hiçbirinin Müftü Efendi’nin aleyhine olmadığını vurguladı. Ataman, “Haluk Müftüler bu açıklamayı yapmak yerine beni arasa, ben bu bilgileri aldığım kaynakları kendisiyle paylaşırdım” diye konuştu.

İDDİALAR O MİLLETVEKİLİYKEN YAYINLANAN KİTAPLARDA
“Ben bir otorite ya da karar mercii değilim. Ben sadece tarihi kaynaklardan aldıklarımı paylaşan bir araştırmacıyım. Dolayısıyla bu iddiaları ben değil o kitapları yazanlar ortaya atıyor” diyen Ataman, Müftü Ahmet Hulisi Efendi’nin İttihat ve Terakki üyesi olduğunu bizzat Haluk Müftüler’in milletvekilliği döneminde yayınlanmış iki kitaptan derledim. Biri Celal Bayar’ın anılarına ilişkin kitap, bir diğeri ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1995’te yayınladığı başka bir kitap. Her ikisi de Müftü Efendi’nin İttihat ve Terakki Partisi üyesi olduğunu yazıyor” diye konuştu.

ÜSTELİK KENDİ KİTABINDA DA BAHSETMİŞ
Ataman, Haluk Müftüler’in Atatürk’e kırgın olmadığını iddia etmesine rağmen bizzat kaleme aldığı ve dedesinin anılarını aktardığı kitabında bu kırgınlığı doğrular pasajlar bulunduğuna dikkat çekti. Ataman,  “Haluk Müftüler kendi kitabında, 1928’de Başbakan İsmet Paşa Denizli’ye geldiğinde kendisini evinde ziyarette bizzat söylüyor. İsmet Paşa ‘Hocam Ankara’da Hükümet’in yaptıklarından memnun musunuz?’ diye soruyor. Hoca ‘hayır’ diyor. ‘Ankara’nın yaptıklarını beğenmiyorum’… Bu Haluk Müftüler’in yazdığı kitaptan bir pasaj” diye konuştu.

NİYE ŞİMDİ KARŞI ÇIKIYOR?
Ataman, yıllardır yayında olan kitaplara rağmen bugün yalanlamada bulunan Müftüler için “Niye o zaman karşı çıkmadı şimdi çıkıyor. Eğer bunlar yanlışsa Haluk Müftüler bunlar üzerinden konuyu düzeltmeye çalışsın. Diyanet İşlerini gidip düzelttirsin. Celal Bayar ile samimi konuştuklarını söylüyor ama Müftüler Celal Bayar’a yanlış yazmışsın dememiş. Sanırım eksikliği bu kitapları okumamasında” diye konuştu

MÜFTÜ EFENDİ EN İYİSİN YAPMIŞ
Ataman “Milli mücadele döneminde iki parti vardı. Hürriyet ve itilaf Partisi, İstanbul Hükümetini yani Padişah’ı, İttihat ve Terakki Partisi ise Ankara Hükümetini, yani Mustafa Kemal’i destekliyordu. Müftü Efendi, Anadolu’daki birçok din adamı gibi, Mustafa Kemal’i destekleyen İttihat ve Terakki partisinde yer almıştı” diye konuştu. Ataman, bu ülkenin kurtuluş mücadelesine destek verdiği için Müftü Efendi’yle gurur duyulması gerektiğinin altını çizdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı