REKLAMI GEÇ

ALİ AVDAN DEDE

ALİ AVDAN DEDE

Çağdaş Yenidede, bugün Tavas’ın Avdan Mahallesi’ndeki Ali Avdan Dede türbesini tanıtıyor. Avdan Dede ya da diğer adıyla Ali Avdan Dede’nin türbesi, Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’ndedir. Mahalle meydanındaki camiinin bahçesindedir. Köy halkının anlattığına göre; Avar Türklerinden 70 kişilik bir oba bu bölgeye gelmiş. Bölgede bulunan Bizans halkıyla girdikleri çatışmalarda Ali Avdan Dede şehit düşmüştür. Ali Avdan Dede’nin 7 kardeş olduğu ve diğer kardeşlerinin de…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Temmuz 2014 Çarşamba, 09:39

denizli-tavas-ali-avdan-dede-turbesi-h

Çağdaş Yenidede, bugün Tavas’ın Avdan Mahallesi’ndeki Ali Avdan Dede türbesini tanıtıyor.

Avdan Dede ya da diğer adıyla Ali Avdan Dede’nin türbesi, Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’ndedir. Mahalle meydanındaki camiinin bahçesindedir.

ic-1

Köy halkının anlattığına göre; Avar Türklerinden 70 kişilik bir oba bu bölgeye gelmiş. Bölgede bulunan Bizans halkıyla girdikleri çatışmalarda Ali Avdan Dede şehit düşmüştür.
Ali Avdan Dede’nin 7 kardeş olduğu ve diğer kardeşlerinin de çevredeki köylerde ve dağlarda şehit oldukları mevkide defnedildiği söylenmektedir.

ic-3

Türbenin içinde tadilat öncesinde 3 merdiven basamağı toprak seviyesi altındaydı. Tadilat sonrasında düz bir hale getirilmiş. Tadilat öncesi orijinal kapısında “Allah“ yazılıyken tadilat sonrasında orijinal tarihi kapı sökülerek yerine eskisine benzer bir kapı takılmıştır.

ic-4

Son tadilat çalışması yapılmadan türbe binası ve bahçesi harabe haldeymiş. Köy muhtarlığı ve Özel İdare’nin sayesinde türbe binası ve bahçesinde tadilat yapılmıştır. Köylülerin dediğine göre; tadilat sırasında türbe içinde Ali Avdan Dede’ye ait olan eski mezar taşı, mumluklar ve eski zaman savaşlarında kullanılan tokuçlar tadilatı yapan kişiler tarafından alınmış ve nereye götürüldüğü bilinmemektedir.

ic-5

Rivayetler:
Köy meydanında çıkan yangın türbe binasına doğru giderken bir anda çıkan ters rüzgar sayesinde yangın sönmüştür.

Askere gidecek olan köylü gençler Ali Avdan Dede’nin türbesine gelerek dua ederler ve türbe toprağından bir tutamı yanlarında götürürlermiş. Türbe toprağından yanında götüren kişi asla zarar görmeden köyüne sağ salim geri gelirmiş. Son 70 senedir Avdan Köyü’nden şehit verilmemiş.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı