REKLAMI GEÇ

İmze Dede ağaç kesenlere görünüyor

İmze Dede ağaç kesenlere görünüyor

Çağdaş Yenidede, bugün Çal’ın Çakırlar Mahallesi’ndeki İmze Dede Sultan türbesini tanıtıyor İmze Dede Sultan Türbesi, Çal’ın Çakırlar Mahallesi’ndeki mezarlıktadır. Nesillerden nesillere aktarılan rivayete göre, İmze Dede, yaş ağaç kesenlere görünüyor ve kesim yapanların üzerine kuru ağaç düşürüyor. İmze Dede Suldan Türbesi. tek odalı bir bina halinde ve kitabesi yoktur. İmze Dede Sultan, Çakırlar köyü halkındadır. Sağlığında çiftçilikle uğraştığı,fakir bir aileye mensup olduğu ve 1825…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Temmuz 2014 Pazartesi, 12:09

imze-dede-sultan-denizli-nin-turbeleri-cal-cakirlar-h

Çağdaş Yenidede, bugün Çal’ın Çakırlar Mahallesi’ndeki İmze Dede Sultan türbesini tanıtıyor

İmze Dede Sultan Türbesi, Çal’ın Çakırlar Mahallesi’ndeki mezarlıktadır. Nesillerden nesillere aktarılan rivayete göre, İmze Dede, yaş ağaç kesenlere görünüyor ve kesim yapanların üzerine kuru ağaç düşürüyor.

ic-33

İmze Dede Suldan Türbesi. tek odalı bir bina halinde ve kitabesi yoktur. İmze Dede Sultan, Çakırlar köyü halkındadır. Sağlığında çiftçilikle uğraştığı,fakir bir aileye mensup olduğu ve 1825 yılında vefat ettiğini anlatılıyor.

ic-11

İmze Dede Sultan ile ilgili günümüze dek ulaşan anlatımlar var. Bunlardan bir tanesi ağaç kesenlerle ilgili. Rivayete göre, İmze Dede Sultan, yaş ağaç kesenlere görünüyor ve kesim yapanların üzerine kuru ağaç düşürüyor.

İmze Dede Sultan ile ilgili bir başka anlatım ise şöyle:
Birgün karısıyla evlerinde ekmek yaparlarken, İmze Dede Sultan derin bir düşünceye dalar ve ekmekleri yakar.
Duruma sinirlenen karısı, oklavayla İmze Dede Sultan’a vurur. İmze Baba Sultan’da “Karadeniz’de bizim askerlerimizin gemisi batıyordu, onlara yardım ediyordum” der.

ic-57
Bakmış ki karısı inanmıyor, onu inandırmak için elini ateşin içine sokmuş ve canlı balığı ateşin içinden çıkarıp karısına vermiş.  Balığı gördükten sonra karısı da İmze Dede Sultan’a inanmaya başlamış.

ic-44
İmze Dede Sultan’ın köy halkına beyaz sakallı, yeşil kavuk ve uzun boylu olarak defalarca görüldüğü söylenmektedir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı