REKLAMI GEÇ

Sarı İsmail Sultan

Sarı İsmail Sultan

Çağdaş Yenidede, bugün Sarı İsmail Sultan’ı ve türbesini tanıtıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2014 Pazartesi, 11:29

denizli-turbeler-sari-ismail-sultan-h

Çağdaş Yenidede, bugün Sarı İsmail Sultan’ı ve türbesini tanıtıyor.

Sarı İsmail Sultan, Hacı Bektaş Veli’nin 360 halifesinden 3. halifesi yani ibriktarıdır. 33 sene hizmet etmiştir. Hacı Bektaş Veli; Sarı İsmail Sultan’a “Sarı“ olarak hitap edermiş.

ic-3

Türbesi Tavas’ın Tekkeköy’ündedir. Hacı Bektaş Veli vefat etmeden önce Sarı İsmail Sultan’a “Sarı, fakir bugün hakka yürüyecek, hakka yürüyeceğim zaman kapıyı çek, içeri kimse girmesin, çile dağı istikametinden beyaz atlı bir er gelecek, yüzü peçeyle örtülü, sizlere selam verecek fakat onunla konuşmayın. Er, doğrudan benim naaşınım olduğu yere girecek, beni yıkayacak, kefenleyecek ve kabre götürecek, sen benim nazarım ve ibriktarımsın, o yüzden suyumu sen dökeceksin” der.

ic-4

Çile Dağı istikametinden beyaz atlı bir er gelir ve Hacı Bektaş Veli’nin naaşının olduğu odaya girer. Hacı Bektaş Veli’nin cenazesini yıkamaya başlar. Sarı İsmail Sultan da suyunu döker. Naaş yıkanmış ve kefenlenmiştir ama Sarı İsmail Sultan, bu adamın kim olduğunu merak eder.

ic-1

Er’e sorar “Siz kimsiniz? En azından naaşını yıkadığınız velinin yüzü suyu hürmetine kim olduğunuzu bilmek istiyorum” der. Bu sorunun üzerine yüzü kapalı Er, yüzünü açar ve Hacı Bektaş Veli olduğunu görür. Hacı Bektaş Veli, O’na “Sarı sende kendi cenazeni, kendi yıkayanlardan ol“ der.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı