REKLAMI GEÇ

Selçuklu Uç Beyi Don Baba

Selçuklu Uç Beyi Don Baba

Çağdaş Yenide bugün Selçuklu Uç Beylerinden Don Baba’nın türbesini tanıtıyor. Anadolu Selçuklu devleti zamanında bölgelerin korunması için gönderilen uç beylerinden birisiymiş. Don Baba da Acıpayam bölgesi için gönderilmiş. Türbesi Acıpayam’ın Alaattin Mahallesi’nde bulunuyor. Asıl adı Dona Baba olarak geçmesine rağmen ağız alışkanlığı ve söylenme kolaylığı nedeniyle Don Baba olarak söylenegelmiş ve öyle devam ediyor. Eski Türkçede Dona kelimesi elbise anlamına gelmektedir. Türbe binasına girdiğinizde…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2014 Perşembe, 11:18

denizli-acipayam-alaattin-donbaba-türbesi-h

Çağdaş Yenide bugün Selçuklu Uç Beylerinden Don Baba’nın türbesini tanıtıyor.

Anadolu Selçuklu devleti zamanında bölgelerin korunması için gönderilen uç beylerinden birisiymiş. Don Baba da Acıpayam bölgesi için gönderilmiş. Türbesi Acıpayam’ın Alaattin Mahallesi’nde bulunuyor.

ic-2

Asıl adı Dona Baba olarak geçmesine rağmen ağız alışkanlığı ve söylenme kolaylığı nedeniyle Don Baba olarak söylenegelmiş ve öyle devam ediyor. Eski Türkçede Dona kelimesi elbise anlamına gelmektedir.
Türbe binasına girdiğinizde yatır kısmının orijinal mezar taşını görebilirsiniz.

ic-4

Ama asıl önemli olan; türbe bahçesindeki mezarlardan birisinde kullanılan devşirme malzemenin üzerinde bulunan taştır. Bu taş sayesinde Türklerin, Anadolu’ya girişinin 1071 Malazgirt savaşından öncesine dayandığını söyleyebiliriz.

ic-1

Bu taşın üzerinde bulunan mühür sayesinde Oğuzların Kayı boyunun çok daha önceleri Acıpayam bölgesine geldikleri anlaşılıyor. Bu arada Oğuzlar Köyü’nde Türk mezarları bulunmaktadır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı